Alertă de inundaţii pe Dunăre. Nivelul fluviului va atinge cote record în Ungaria şi Slovacia

Data publicării:
INUNDATII-Mediafax Foto-Vargyasi Levente-1

Autorităţile din cele două ţări au avertizat că apa va atinge un nivel record pentru ultima jumătate de secol.

În Ungaria, cea mai dificilă situaţie este aşteptată în nord-vestul ţării, în apropiere de oraşul Gyor, dar şi în regiunea capitalei.

Aproximativ şase mii de oameni vor fi mobilizaţi să intervină de-a lungul celor o mie de kilometri de cale navigabilă.

Cel puțin șapte morți în centrul Europei, din cauza inundațiilor

Inundaţii devastatoare în multe ţări din centrul Europei. Cel puţin şapte oameni şi-au pierdut viaţa în Cehia, Austria şi Elveţia şi mii de persoane au primit ordin de evacuare. În Germania, nivelul Dunării a trecut de 12 metri, un record pentru ultimii 60 de ani, iar în Austria fluviul ameninţă oraşul lui Mozart - Salzburg.

Meteorologii susţin că ploile vor continua, aşa că viiturile vor deveni şi mai puternice, pe măsură ce apele fluviului înaintează prin Austria, spre Ungaria şi România.

După patru zile de ploi neîntrerupte, râurile revărsate au acoperit regiuni întregi din Cehia. Pompierii, ajutaţi de voluntari, s-au chinuit toată noaptea să ridice bariere în calea şuvoaielor. În mai multe localităţi, Guvernul a declarat stare de urgenţă, iar pe zeci de drumuri şi pe câteva linii de cale ferată nu se mai poate circula. Până acum, aproape 3.000 de persoane au primit ordin de evacuare.

Situaţia este gravă şi la Praga. Zonele joase din centrul istoric al capitalei cehe prezintă cel mai mare risc de inundaţii, pentru că râul Vâltava a depăşit cotele de alertă şi ameninţă să iasă din matcă. Staţiile de metrou din centrul oraşului au fost închise, la fel şi şcolile. Până şi grădina zologică a fost evacuată parţial, de teama inundaţiilor.

În Germania, mai multe oraşe au fost inundate, iar în unele zone apa de pe străzi a depăşit un metru.

Pompierii şi poliţia patrulează cu ajutorul şalupelor şi intervin pentru evacuarea locuitorilor din casele joase, din care se mai văd uneori doar acoperişurile. Cea mai gravă situaţie este în landurile Saxonia şi Bavaria. Din cauza apelor revărsate, transportul feroviar dintre Germania şi Austria a fost oprit, după ce cotele Dunării au depăşit 12 metri, cel mai ridicat nivel din 1950 încoace.

Ploile au făcut prăpăd şi în Austria. Toate landurile din nordul ţării au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren, inclusiv regiunea din jurul Vienei. Oraşul Salzburg este ameninţat de râul Salzach.

Cea mai mare ameninţare o reprezintă viiturile de pe Dunăre, pentru că fluviul are zeci de afluenţi care, la rândul lor, au ieşit din matcă, iar nivelul său creşte continuu, din cauza ploilor torenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri