Analistul Vladimir Socor: Numirea domnului Leancă salvează echipa pro-europeană de la Chișinău

Data publicării:
iurie leanca - mfax-1

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, a semnat, marți, decretul de numire a lui Iurie Leancă în postul de premier interimar, la o zi după ce Curtea Constituțională a decis că prim-ministrul al cărui guvern a fost demis prin moțiune de cenzură pentru suspiciuni de corupție, Vlad Filat, „se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului”.

„Numirea domnului Leancă, chiar în mare parte, salvează echipa pro-europeană condusă de prim- ministrul de până acum Vlad Filat. Este deosebit de important ca anume această echipă să se menţină la guvernare, deoarece echipa lor – Filat-Leancă – a dus tot greul integrării europene”, a declarat analistul Vladimir Socor, pentru postul Europa Liberă.

„Ministerele-cheie care sunt chemate să îndeplinească sarcinile integrării europene au fost şi sper că vor fi, în continuare, girate de către această echipă. În perspectiva summit-ului UE de le Vilnius, în care Moldova încă mai are şanse să parafeze un acord de asociere, un acord de liber schimb şi aprofundat şi de liberalizare a vizelor, ar trebui ca anume această echipă să rămână la conducerea guvernului, cel puţin până la summit-ul de la Vilnius”, a mai spus Vladimir Socor.

Analistul a apreciat că Iurie Leancă era „un diplomat destoinic și promițător” încă de pe vremea când activa în cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Washington.

În perioada 1993-1997, Iurie Leancă a fost ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri