Bărbatul care a înjunghiat mai mulți copii în Annecy a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină cetățenia suedeză

Data actualizării: Data publicării:
politisti in parcul francez unde au fost injunghiati mai multi copii mici
Bărbatul care a înjunghiat mai mulți copii în Annecy a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină cetățenia suedeză. Foto: Profimedia

Sirianul care a atacat cu cuţitul copii de vârstă mică joi la Annecy a mers în Franţa în urmă cu opt luni după un refuz de naturalizare în Suedia, unde locuia, au declarat pentru AFP fosta lui soţie şi mama sa.

Fosta soţie a lui Abdalmasih H., 31 de ani, cu care a locuit până anul trecut în sud-vestul Suediei, şi-a exprimat stupefacţia la anunţul implicării sale în tragedie.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el (...), e groaznic”, a comentat tânăra sub protecţia anonimatului. „Era aşa de drăguţ, nu înţeleg”, a adăugat ea.

La fel, mama lui, care locuieşte în Statele Unite de zece ani, a spus că este „în stare de şoc” de când a fost informată despre rolul fiului ei în atac, care a făcut şase răniţi, dintre care patru copii cu vârsta cuprinsă între 22 şi 36 de luni.

Tânărul, un creştin care a servit în armata siriană, şi-a părăsit ţara în 2011, la începutul războiului civil, a povestit mama sa.

Intrat ilegal în Turcia, şi-a cunoscut acolo viitoarea soţie, o compatrioată, iar cuplul s-a stabilit apoi în Suedia.

„După doi ani, ne-am căsătorit, dar nu a putut obţine cetăţenia suedeză, aşa că a decis să plece din ţară. Ne-am despărţit, pentru că nu am vrut să plec din Suedia”, a spus ea la telefon.

Această plecare a avut loc „în urmă cu opt luni”, potrivit tinerei.

Autorităţile franceze au indicat că au înregistrat o cerere de azil din partea lui la sfârşitul lui noiembrie 2022, dar nu i-au dat curs, deoarece Suedia îi acordase deja reşedinţa.

Autoritatea suedeză pentru migraţie a confirmat că el a obţinut un permis de şedere în 2013, dar, din 2017, a eşuat în repetate rânduri în obţinerea cetăţeniei.

Potrivit mamei sale, el suferea de „depresie severă”, iar aceste refuzuri i-au înrăutăţit starea.

„El nu mi-a spus nimic. Nora mea a fost cea care mi-a spus asta”, a precizat ea. „Ea a povestit că el nu s-a simţit niciodată bine, mereu deprimat, cu gânduri negre, că nu a vrut să iasă din casă, nu a vrut să muncească”, a adăugat mama.

„A cerut cetățenia, a fost respins”, a priori pentru că a servit în armata siriană, a continuat ea: „probabil că asta l-a înnebunit”.

Ea a mai făcut cunoscut că cuplul avea o fetiţă de aproximativ trei ani, care a rămas în Suedia cu mama ei.

În cursul unei rare discuţii telefonice cu fosta lui soţie, după plecarea sa din Trollhättan, unde locuiau, el i-a explicat că trăieşte „într-o biserică” în Franţa.

„Nu am aflat prea multe noutăţi, a fost foarte evaziv. M-a sunat acum patru luni, locuia într-o biserică. Dar nu ştiu prea multe despre asta”, a explicat tânăra.

Numeroşi sirieni, printre care o importantă comunitate creştină, s-au refugiat în Suedia, fugind de războiul care devastează ţara lor cu începere din 2011, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Considerând sosirile prea numeroase, guvernul suedez de la acea vreme a înăsprit condiţiile de azil la scurt timp după criza migraţiei din 2015.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri