Cablurile submarine din Marea Baltică, protejate cu banii transportatorilor. Propunerea ministrului apărării din Estonia

Data actualizării: Data publicării:
Marea baltica profimedia-0958067799
Marea Baltică este una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume Foto: Profimedia

Companiile de transport maritim ar putea fi nevoite să plătească o taxă pentru a naviga prin Marea Baltică, una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume, pentru a acoperi costurile ridicate ale protejării cablurilor submarine, a declarat miercuri ministrul estonian al apărării, în contextul defecțiunilor tot mai dese raportate la infrastructura submarină de comunicații și transport de energie din zonă, transmite Reuters.

NATO a desfășurat fregate, avioane de patrulare și drone în Marea Baltică după o serie de incidente în care nave au deteriorat cabluri de energie și comunicații cu ancorele lor în acte de sabotaj suspectate.

Pe lângă patrule, ministrul estonian apărării Hanno Pevkur a declarat că țările analizează alte măsuri de protecție a cablurilor, inclusiv instalarea de senzori pentru detectarea ancorelor târâte pe fundul mării sau construirea de carcase sau ziduri în jurul cablurilor.

Însă aceste măsuri vor avea un cost și, indiferent dacă țările sau operatorii de cablu vor ajunge să acopere costurile, consumatorii ar putea fi cei care vor plăti în cele din urmă factura prin taxe mai mari sau costuri mai mari pentru utilități.

O altă opțiune, a spus Pevkur, este perceperea unei taxe pe navele care navighează prin Marea Baltică, care este mărginită de opt țări NATO și Rusia.

„Să spunem că atunci când mergeți la aeroport aveți taxa de aterizare, aveți taxa de aeroport și aceasta este plătită în bilet”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat la Tokyo.

„Deci, la un moment dat, poate că vom vedea că, atunci când treceți prin strâmtorile daneze, va exista un cost pentru companii pentru a plăti acest lucru, deoarece aceasta este practic o taxă de asigurare pentru deteriorarea cablurilor.”

Pevkur a adăugat că există diferite opțiuni pe masă și că țările vor trebui să găsească o soluție comună.

La nivel mondial, aproximativ 150 de cabluri submarine sunt deteriorate în fiecare an, potrivit Comitetului internațional pentru protecția cablurilor, cu sediul în Regatul Unit al Marii Britanii. Cablurile de telecomunicații, liniile de alimentare cu energie electrică și conductele de gaz din Marea Baltică, aflate la mică adâncime, sunt considerate a fi deosebit de vulnerabile din cauza traficului foarte intens, cu până la 4.000 de nave care traversează zona în fiecare zi, conform unor estimări.

Luni, autoritățile suedeze au sechestrat o navă sub pavilion maltez în legătură cu deteriorarea unui cablu care conectează Letonia și Suedia, unul dintre cele patru incidente similare care au avut loc în puțin peste un an și care au afectat, de asemenea, liniile electrice și de telecomunicații care leagă Estonia de Finlanda.

Pevkur a declarat că, deși investigațiile oficiale sunt în curs, seria de incidente indică o acțiune coordonată a navelor care fac parte din „flota fantomă” a Rusiei.

„Când vedem că toate aceste nave fac parte din flota fantomă a Rusiei, deși steaguri diferite flutură pe catargul lor... atunci, desigur, știți că trebuie să conectăm punctele”, a spus el.

Moscova a acuzat țările occidentale că fac afirmații „fără dovezi” cu privire la implicarea sa în incidente.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie