Comisia Europeană: România are termen două luni să ia măsuri pentru a-şi proteja şi gestiona siturile Natura 2000. Ce urmează apoi

Data publicării:
peisaj montan din romania
Foto: Shutterstock

România are la dispoziţie două luni pentru a-şi proteja şi gestiona siturile Natura 2000, ca urmare a avizului motivat transmis de Comisia Europeană pentru nerespectarea Directivei privind habitatele. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. 169 de situri de importanţă comunitară din România nu au fost desemnate încă arii speciale de conservare. De asemenea, măsurile de conservare pentru 10 situri sunt prea generale pentru a asigura o protecţie adecvată a habitatelor şi a speciilor pentru care acestea au fost desemnate.

Comisia Europeană anunţă că a decis miercuri să trimită un aviz motivat României pentru nerespectarea Directivei privind habitatele (Directiva 92/43/CEE).

În temeiul Directivei privind habitatele, statele membre trebuie să propună situri de importanţă comunitară, care vor deveni parte a reţelei Natura 2000 la nivelul UE. După aprobarea unui sit de către Comisie, statul membru are la dispoziţie şase ani pentru a-l desemna ca arie specială de conservare şi pentru a stabili obiective şi măsuri de conservare prin care să menţină sau să readucă speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare.

Acestea sunt cerinţe esenţiale pentru gestionarea reţelei Natura 2000 şi pentru protejarea biodiversităţii în întreaga UE.

La 2 iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru nedesemnarea a 382 de situri de importanţă comunitară ca arii speciale de conservare.

Comisia a constatat, de asemenea, că România nu a stabilit, pentru aceste situri, obiective detaliate de conservare specifice sitului. De atunci, România a desemnat 213 arii speciale de conservare, în timp ce 169 de situri sunt încă nedesemnate. În plus, 16 situri nu au obiective de conservare specifice sitului, iar 208 situri au obiective de conservare specifice sitului incomplete. De asemenea, măsurile de conservare pentru 10 situri sunt prea generale pentru a asigura o protecţie adecvată a habitatelor şi a speciilor pentru care acestea au fost desemnate.

„În consecinţă, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care din acest moment are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, precizează CE, potrivit News.ro.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Nicușor Dan poate opri introducerea CASS la pensiile peste 3.000 lei. Ce șanse sunt să se întâmple?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani