Concediu menstrual pentru femeile din Spania. Legea a fost adoptată: "Este o zi istorică pentru progresele feministe"

Data publicării:
femeie cu dureri menstruale
Concediul menstrual va fi acordat de medic și va decontat din bugetul asigurărilor de sănătate. Sursa foto: Credit foto: Guliver/Getty Images

Femeile din Spania vor avea dreptul să-și ia concediu menstrual. O lege în acest sens a fost votată, joi, de Parlamentul de la Madrid. Astfel, femeile care suferă de dureri severe în perioada ciclului vor putea să stea acasă. Spania este prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care a introdus această măsură în legislația sa. Tot Parlamentul de la Madrid a aprobat și legea prin care tinerele de 16 și 17 ani nu vor mai avea nevoie de acordul părinților pentru avort, informează Agerpres.

Legea care le permite femeilor "concediu menstrual" a fost adoptată cu 185 de voturi "pentru", 154 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Inițiativa, în premieră pentru Europa, are ca scop, potrivit Guvernului de stânga de la Madrid, să spargă un tabu, informează AFP.

"Este o zi istorică pentru progresele feministe", a declarat pe Twitter ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero.

Prin această lege, concediul medical din perioada menstrei va fi "recunoscut ca o situaţie specială de incapacitate temporară" de a lucra.

"Este vorba despre a asocia această situaţie patologică cu o reglementare adaptată cu scopul de a elimina orice prejudecată negativă" pentru femei "în universul muncii", precizează noua lege. Concediul va fi acordat de un medic și va fi finanțat din bugetul asigurărilor de sănătate.

Noua lege a provocat, însă, şi reticenţe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid şi chiar a fost criticată de sindicatul UGT, care s-a declarat îngrijorat că angajatorii ar putea renunța la femei de teama că acestea ar putea absenta ulterior de la locul de muncă.

Și Partidul Popular (PP, formaţiune conservatoare), principala forţă a opoziţiei de dreapta, a avertizat în legătură cu un risc de "marginalizare" şi de "stigmatizare", precum şi în legătură cu "consecinţe negative pe piaţa muncii" pentru femei. 

Noua lege le va permite şi minorelor din grupa de vârstă 16-17 ani să avorteze fără aprobarea părinţilor lor, anulând astfel o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator. Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și legalizat apoi în 2010.

Totodată, statul își dorește o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de mijloace contraceptive și de produse de igienă menstruală în licee.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...