Video&Foto Croații, speriați de o serie de cutremure de suprafață

Data publicării:
femeie care alearga printre molozul provocat de un cutremur in croatia
Sisak, Croația. Un cutremur puternic de suprafață a speriat luni, 28 decembrie 2020, locuitorii din centrul Croației Foto: Profimedia

Locuitorii din centrul Croației au tras o sperietură groaznică luni în zori, după ce au fost zguduiți de un cutremur de suprafață cu magnitudinea de moment de 5,2, care ulterior a fost urmat de două replici destul de puternice. Seismul inițial s-a produs la numai 10 kilometri adâncime, potrivit USGS, și epicentrul a fost la 50 de kilometri de capitala Zagreb.

Potrivit primelor informații, nu au fost raportate victime, iar pagubele sunt limitate, în ciuda violenței cutremurului. S-au prăbușit însă elemente din fațadele unor clădiri mai vechi. 

Oamenii, mulți treziți din somn, au ieșit speriați pe stradă și s-au temut să se întoarcă în clădirile deteriorate. Cutremurul s-a produs la ora locală 6:28.  A fost urmat de două replici lângă oraşul Petrinja, în cantonul Sisak-Moslavina, în jurul orei 07:50, una măsurând 4,7, cealaltă 4,1 pe scara Richter.

Petrinja,Croația. Un cutremur puternic de suprafață a speriat luni, 28 decembrie 2020, locuitorii din centrul Croației Foto: Profimedia
Petrinja,Croația. Un cutremur puternic de suprafață a speriat luni, 28 decembrie 2020, locuitorii din centrul Croației Foto: Profimedia

În martie, un seism cu magnitudinea de 5,3 a provocat pagube materiale însemnate, evaluate la 6 miliarde de dolari. Atunci, o adolescentă a murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis şefa executivului european pe Twitter.

Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi „vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie”.

Spitalul din Sisak a fost avariat, dar poate funcţiona normal în continuare, a menţionat directorul unităţii, Tomislav Dujmenovic, citat de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri