Cum reduce Spania cheltuielile administrative. Și cu ce preț

Data publicării:
euro mediafax-2

Premierul Victor Ponta numea ieri aparatul administrativ al statului drept unul sclerozat anunțând reforme în acest domeniu pentru luna septembrie. Până una-alta, se vor relua angajările în domeniile unde există dificit de personal după principiul un om plecat unul nou angajat.

Administrația publică nu este doar în România extrem de costisitoare. 

După o analiză de șase luni, guvernul condus de Mariano Rajoy va aproba vineri un plan de acțiune care impune nu mai puțin de 270 de schimbări legislative care au ca scop modificarea administrației publice prin modernizarea și eficientizarea acesteia, transmite corespondentul Digi24 la Madrid.

Vor fi eliminate suprapunerile existente acum. De exemplu, un pescar din oricare port al Spaniei trebuia să obțină trei autorizații pentru pescuit, una de la primăria locală , una de la comunitatea din care face parte respectivul oraș și apoi una de la o agenție națională.

De acum înainte, va fi nevoie de o singură autorizație în acest caz. În plus, modernizarea va însemna și trecerea în lumea internetului a tot ceea ce înseamnă contactul publicului cu autoritățile administrative.Vor dispărea ghișeele, iar toate solicitările de obținere de documente se vor face online și tot de pe site-ul comun al statului vor putea fi și descărcate.

Statul spaniol renunță începând din acest an să mai notifice cetățenii prin poșta obișnuită, plic timbrat. Totul se va face via poșta electronică.

Se reduce numărul de angajați

Partea bună a reformei este scăderea costurilor statului cu administrația publică. Apoi, guvernul mai vrea să facă rost de bani scăpând de nu mai puțin de 15 mii de imobile din proprietatea sa, imobile pe care le scoate la vânzare. În total, acest pachet de reforme ar trebui să aducă la bugetul statului aproape 8 miliarde de euro anual.

Evident există și un revers al medaliei, toată modernizarea administrației, prin trecerea acesteia în mediul electronic, va reduce numărul de angajați ai statului, într-un moment în care și așa șomajul în Spania depășește 25 %.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri