Dacian Cioloș, în ziua votului din Parlamentul European: „Solicit noii Comisii să ne arate trei lucruri: viziune, pasiune și ambiție”

Data publicării:
dacian ciolos mesaj de anul nou
Dacian Ciolos Foto: captură TV

Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13.00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen îşi va prezenta echipa şi programul în plenul PE reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.

Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.

Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot.

Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României) va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.

O conferinţă de presă a Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a Preşedintelui ales, Ursula von der Leyen, este programată la ora locală 13.30 (14.30 ora României).

Votul în plen de miercuri va încheia lunga procedură de examinare atentă de către PE a echipei de comisari propuse, în scopul declarat de a garanta că organul executiv al UE are legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor, menţionează sursa citată.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.

Apoi, de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie, comisiile parlamentare au organizat audieri cu fiecare dintre candidaţi pentru a evalua capacitatea acestora pentru posturile propuse.

Pe 21 noiembrie, liderii grupurilor politice şi preşedintele PE, David Sassoli, au convenit că procesul de examinare a fost finalizat şi că Parlamentul este gata să voteze în plen.

Lista viitorilor comisari, validată luni şi de Consiliul UE, îi cuprinde pe Thierry Breton, Helena Dalli, Valdis Dombrovskis, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Věra Jourova, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Margaritis Schinas, Nicolas Schmit, Maroš Šefcovic, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Dubravka Šuica, Frans Timmermans, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Olivér Varhelyi, Margrethe Vestager, Janusz Wojciechowski, care se adaugă lui Josep Borrell Fontelles, numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Discursul lui Dacian Cioloș din Parlamentul European

„Această Comisie este rezultatul unui examen riguros pe care Parlamentul l-a stabilit și care ar trebui să-l consolideze. De aceea noul colegiu al comisarilor va trebui să-și respecte toate angajamentele luate în fața noastră. Solicit acestei noi Comisii să ne arate trei lucruri: viziune, pasiune și ambiție.

Acesta este singurul mod de pregătire a Europei pentru a face față noilor provocări ale acestei lumi și de a-i inspira pe cetățeni în același timp. „O comisie geopolitică”, a spus doamna von der Leyen. E foarte bine, dar acest lucru necesită schimbări profunde.

Ca grup, am definit 4 priorități majore.

Prima: Avem ambiția de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei în 2050, cu o economie gata să facă față acestei provocări. Acest lucru va fi posibil doar dacă îi avem alături implicați pe antreprenori, fermieri și cercetători. Așadar, haideți să investim în acest efort de tranziție - cu un fond de tranziție echitabil și o Bancă pentru Mediu - și cu un buget care să se ridice la nivelul acestei aspirații.

A doua: digitalizarea ne transformă societatea. Cu oportunități considerabile pentru cetățeni și economia noastră, dar și cu riscuri. Față de această revoluție, creștem lideri și ajutam IMM-urile noastre prin facilitarea accesului la finanțare, cu un cadru de reglementare pentru inteligența artificială, incluzând o adevărată strategie europeană de date.

A treia: Va vorbi Europa, în următorii cinci ani, pe picior de egalitate cu China sau Statele Unite? Va fi întotdeauna o voce auzită în Africa? Putem arăta că suntem capabili să gestionăm o politică de azil și migrație care să fie în acord cu valorile noastre, să construim o politică comercială, având în același timp clauze de sustenabilitate eficiente și o Europă sigură deschisă parteneriatelor.

Nu în ultimul rând, pentru a ajunge la aceste obiective trebuie să reconectăm cetățenii la visul European. Ne dorim o democrație europeană care nu constă doar în prezența la urne din cinci în cinci ani, ci în care toată lumea se simte implicată. Aceasta va fi misiunea Conferinței privind viitorul Europei al cărei motor va fi grupul pe care-l conduc. Aceasta este modalitatea de a elimina obstacolele instituționale care împiedică Uniunea să acționeze cum ar trebui. Sindromul "Prea puțin, prea târziu" ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna.

În caz contrar, nu va fi domnul Schinas cu portofoliul său, ci americanii, sau chiar mai mult, chinezii, cei care vor decide de mâine modul nostru de viață”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...