Doi suspecți de terorism au fost arestați în Spania înaintea maratonului de duminică de la Madrid

Data publicării:
CATUSE5425080-Mediafax Foto-ADRIAN PICLISAN-2

Cei doi au fost reținuți în urma unei operațiuni comune a Spaniei, Franței și Marocului.

Ministerul spaniol de Interne, care nu oferă nicio altă precizare în acest sens, afirmă că „profilul” celor doi bărbaţi „corespunde” celui al celor doi suspecţi în dublul atentat cu bombă comis lunea trecută la maratonul din Boston, Statele Unite, cei doi fraţi de origine cecenă Djohar şi Tamerlan Ţarnaev.

Duminică, la Madrid, are loc un maraton similar cu cel de la Boston.

Ministerul spaniol de Interne precizează că între cei doi suspecți reținuți nu există o legătură. Unul dintre ei, alegerianul, a fost contactat pe o rețea de socializare de o organizație teroristă din Mali și a primit instrucțiuni să plece acolo pentru a urma un antrenament. Excursia bărbatului în Mali nu s-a soldat cu succes, iar acesta și-ar fi exprimat dezamăgirea că nu poate deveni un „martir”, transmite corespondentul Digi24 la Madrid.

Celălalt suspect, de origine marocană, a avut legături cu aceeași organizație din Mali. Persoana lui de contact din această organizație a fost implicată în răpirea și uciderea a doi cetățeni francezi, în Niger, în ianuarie 2011. Mai mult, marocanul a publicat pe internet o apologie a atentatelor de la Boston spunând că astfel au fost răzbunați „morții inocenți ai imperialismului”.

Cu toate acestea, autoritățile susțin că cei doi suspecți sunt mai degrabă de niște „lupi singuratici” și nu fac parte din proiectul unei rețele rețele teroriste. Ei amintesc nu numai de acțiunile recente de la Boston, dar și de Mohammed Merah, cel care, în urmă cu aproape un an, ucidea șapte persoane în Franța în atacuri de tip terorist.

Operațiuni antiteroriste în Spania

Ultima operaţiune antiteroristă împotriva Al-Qaida a avut loc în Spania la 2 august 2012, când poliţia a anunţat arestarea a trei presupuşi membri ai unei reţele în regiunea Cadiz, în sudul ţării.

Arestări precedente ale unor militanţi islamişti au avut loc, în ultimii ani, în Spania, în special în Catalonia, în nord-est, şi în regiunea oraşului Valencia, în est.

La 11 martie 2004, atentate islamiste au fost comise împotriva unor trenuri la perifria Madridului, soldate cu 191 de morţi, inclusiv 16 români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri