Eșecul Politicii Agricole Comune. Buget de 270 de miliarde de euro, blocat în negocierile privind agricultura „verde” (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
BRODOWIN, GERMANY - JULY 31: Employees of the "Oekodorf Brodowin GmbH" work on a salad field on July 31, 2017 in Brodowin, Germany. According to recent statistics organic food production in Germany reached a new record in 2016, with 1.25 million hectares of land devoted to organic farming and 27,132 organic farms in operation. The Oekodorf Brodowin farm is among the most modern and produces organic vegetables, meat and dairy products. Since its origins in the early 1990s through the collective efforts of local farmers, the Oekodorf Brodowin farm has continually expanded its capacity and breadth of products. It also has a successful delivery service and has profited from the rise in interest, especially in nearby Berlin, in regional food consumption. (Photo by Axel Schmidt/Getty Images)
Foto: GettyImages

Patru zile de negocieri anunțate a fi primul pas spre finalizarea noii Politici Agricole Comune s-au terminat cu o confruntare foarte aprinsă între guvernele UE și membrii Parlamentului European. Miza disputei: cât din bugetul de 270 de miliarde de euro trebuie alocat pentru agricultura „mai verde”, scrie Politico. Eșecul negocierilor de la sfârșitul lunii mai face necesară o nouă rundă de discuții, la finele lunii iunie.  

Politica Agricolă Comună (PAC) ocupă cea mai mare „felie” din bugetul UE, iar activiștii de mediu îl presează pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să dea asigurări că alocările de bani se vor face în acord cu paradigma trecerii de la agricultura industrială clasică la metode mai prietenoase cu mediul.

Această trecere spre agricultura „mai verde” pare un proiect care se îndepărtează, după eșecul negocierilor de la sfârșitul lunii mai, care au fost amânate pentru luna iunie. Discuțiile au scos în evidență prăpastia dintre viziunile guvernelor, ale oficialilor UE și ale europarlamentarilor despre cum să facă o agricultură mai prietenoasă cu mediul și i-au lăsat în întuneric pe cei 10 milioane de fermieri din UE, care așteaptă să vadă ce-i așteaptă în următorii cinci ani de Politică Agricolă Comună, care oricum a fost amânată cu doi ani.

„Unele state membre au voință zero, dar absolut zero, de a schimba ceva. Vor o reformă care nu schimbă nimic”, a declarat europarlamentarul Herbert Dorfmann (PPE).

Blocaj în negocieri

Pe măsură ce discuțiile se apropiau de punctul final, cu o zi înainte joi de data la care trebuia anunțat un acord, europarlamentarii rămâneau perplecși la propunerea statelor UE care se îndepărtau și mai mult de țintele de mediu discutate cu o zi înainte și care era la distanță de ani-lumină de ceea ce dorea Parlamentul European.

Propunerea le-ar fi oferit țărilor o portiță de a cheltui doar 18% din subvenții pe programele de agricultură „verde”, elementul central al noii Politici Agricole Comune, destinat să încurajeze agricultura sustenabilă. Statele membre au argumentat că portița este necesară în caz că fermierii nu încep să facă agricultură „verde”, dar Parlamentul a respins argumentul și insistă pentru un prag de 30%.

Europarlamentarii au respins sec propunerea statelor, așa cum a fost prezentată de Consiliul UE. Ei au privit oferta ca pe o încercare de anihilare a Parlamentului, o instituție care este adesea considerată partenerul mai slab în negocierile europene.

Miniștrii Agriculturii au reacționat furios în cadrul unei mese rotunde care a avut loc la ora 2 dimineața. Spilios Livanos, ministrul grec al Agriculturii, a acuzat Parlamentul European că șantajează guverne alese democratic prin refuzarea propunerii lor.

„Sincer, nu înțeleg reacția Parlamentului European la acest dialog și consider că este total lipsită de respect față de noi”, a declarat Livanos, în aplauzele asistenței.

În întuneric

La scurt timp după aceasta, Consiliul UE a închis transmisia video, deși jurnaliștii fuseseră anunțați că este o sesiune publică, iar miniștrii și-au continuat discuțiile „într-o atmosferă foarte proastă”, potrivit unui diplomat UE.

În cele din urmă, statele membre nu i-au dat Portugaliei, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, un nou mandat de negociere cu Parlamentul, torpilând discuțiile finale de a doua zi.

Decizia de a amâna negocierile cu încă o lună reprezintă o lovitură pentru Portugalia, al cărei minstru al Agriculturii, Maria do Céu Antunes, declarase că sfârșitul lunii mai este cel mai târziu moment când se poate adopta noua Politică Agricolă Comună.

La o conferință de presă care a urmat, ea a pus lucrurile într-o lumină pozitivă: „Am spus că ne-ar fi plăcut să încheiem acest proces în luna mai, dar asta nu înseamnă că renunțăm”.

Ea a mai spus că Portugalia încă dorește să adopte noua Politică Agricolă Comună până la finalul președinției portugheze a Consiliului UE și a insistat că „există o mulțime de puncte asupra cărora cădem de acord”.

Dar realitatea este că părțile implicate s-au îndepărtat, în loc să se apropie, în timpul săptămânii de negocieri.

Discuțiile s-au întrerupt în faza în care Parlamentul European insistă ca Consiliul să fie „mai verde” într-o mulțime de alte chestiuni. Acestea includ o legătură mai strânsă între Politica Agricolă Comună și planurile mai largi ale UE conținute în pactul Green Deal, condiții privind managementul terenurilor agricole pentru ca fermierii să poată primi subvenții, câți bani trebuie puși deoparte pentru investiții „verzi” pe termen lung și, de asemenea, ce fel de plăți trebuie catalogate ca fiind „prietenoase cu mediul”.

Vina, aruncată în toate părțile

Diplomați din două țări UE consideră că Portugalia a comis o gravă eroare prezentând această propunere provocatoare Parlamentului, atâta vreme cât nu exista niciun indiciu că pot pune bazele unui compromis rezonabil.

„Azi-noapte în Consiliu a devenit clar că este imposibil să se vină cu o nouă propunere, care să permită un acord astăzi. A fost un haos total”, a comentat unul dintre diplomați. Ei au descris săptămâna de negocieri drept „foarte neprofesională din toate părțile”.

Dar în ultima zi a negocierilor de la sfârșitul lunii mai Franța era foarte dornică să proiecteze o imagine de unitate între țări, accentuând că Portugalia are în continuare tot sprijinul Consiliului.

Ministrul francez al Agriculturii a îndreptat armele către europarlamentari și le-a declarat jurnaliștilor că toate ministerele au avut o poziție comună împotriva propunerilor Parlamentului European, pe care le consideră inaplicabile, și că Parlamentul nu se arată dispus să asculte.

Pe de altă parte, europarlamentari de la toate grupurile politice au criticat la unison atitudinea Consiliului. Norbert Lins (PPE) le-a declarat jurnaliștilor: „Aștept de la Consiliu să ne respecte ca legislatori”. El a fost completat de Benoit Biteau (Verzi): „Consiliul nu a înțeles că Parlamentul este co-legislator, că nu poate Consiliul să-și impună propria viziune asupra Politicii Agricole Comune, a agriculturii europene”.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a apărat rolul pe care l-au avut în negocieri el și vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care au fost aspru criticați de puternicii miniștri ai Agriculturii din Germania și Spania pentru că susțin viziunea Parlamentului pentru o abordare „mai verde”.

„Rolul Comisiei este de facilitator și mediator, dar nu cred că poate fi un rol complet neutru”, a spus Janusz Wojciechowski.

Disputa aceasta netranșată îi încurajează pe europarlamentari să caute sprijin în țările de origine pentru o Politică Agricolă Comună „mai verde” până la următoarea rundă de negocieri, care va avea loc la Luxemburg, pe 28-29 iunie.

Partenerii noștri