Europa se pregătește să înfrunte Rusia de una singură, dacă Trump se va întoarce la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Trump sărbătorește victoria în alegerile din Iowa
„Dacă 2024 ne aduce 'America prima' din nou, Europa va fi mai mult ca oricând pe cont propriu”, a avertizat prim-ministrul Belgiei. Foto: Profimedia Images

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat că Europa trebuie să se pregătească să se descurce singură dacă Donald Trump ajunge din nou la Casa Albă după alegerile prezidențiale din America de anul acesta, scrie Politico.

„Dacă 2024 ne aduce 'America prima' din nou, Europa va fi mai mult ca oricând pe cont propriu”, a avertizat prim-ministrul Belgiei într-un discurs susținut în Parlamentul European la începutul unui an în care atât cetățenii din UE, cât și cei din America vor merge la vot.

„Ar trebui, ca europeni, să nu ne temem de această perspectivă; ar trebui să o îmbrățișăm”, a susținut De Croo, precizând că Europa trebuie să devină „mai puternică, mai suverană” și să se bazeze mai mult pe propriile forțe.

În SUA, Trump este favorit la câștigarea nominalizării la prezidențiale din partea Partidului Republican. A început cursa în mare viteză după alegerile preliminare din Iowa, unde i-a devansat cu mult pe toți contracandidații republicani.

Posibilitatea unui nou mandat al lui Trump la Casa Albă i-a alarmat pe oficialii din capitalele Uniunii Europene încă de când a devenit clar că candida din nou la alegerile prezidențiale. Temerile principale sunt că Trump va perturba schimburile comerciale cu Europa și își va retrage sprijinul pentru eforturile de securitate din Europa.

trump-iowa-alegeri-partidul-republican
Donald Trump a obținut o victorie clară în alegerile preliminare din Iowa. Foto: Profimedia Images

Mesajul lui De Croo seamănă cu discursul celebru al cancelarului german de la acea vreme, Angela Merkel, care a avertizat că Europa nu se poate baza doar pe aliații ei, după ce prima victorie a lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Theirry Breton, comisarul european din partea Franței, a dezvăluit recent că Trump a spus în 2020 că SUA nu vor veni „niciodată” în ajutorul Europei dacă aceasta ar fi atacată.

În Germania, politicienii au reacționat la fel ca Merkel, susținând ideea că Europa trebuie să poată să se îngrijească singură de problemele ei.

Trump este o persoană care nu își ascunde deloc disprețul pentru democrație și „amenință să devină din nou președinte”, a scris Katarina Barley, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat din Germania, pe X (fostul Twitter). „Totul este despre interesul personal – ca la Orban, Putin, etc. Europa trebuie să se concentreze asupra ei.”

„Guvernul german trebuie să se pregătească acum mai intens decât înainte pentru întoarcerea lui Trump la Casa Albă”, a spus și parlamentarul german Norbert Röttgen într-un interviu pentru ziarul Tagesspiegel.

„Printre altele, asta înseamnă că este nevoie să mărim producția noastră de armament astfel încât Ucraina să se poată apăra împotriva unui atac rusesc chiar și fără ajutorul Statelor Unite. Libertatea Europei depinde de asta.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Fostul soț al lui Gwen Stefani și-a făcut o iubită care pare geamănă artistei. Xhoana X, pozată în costum de...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...