Extrema-dreaptă va influența tot mai mult politica europeană după alegerile din 2024. Politico: Vor avea mai multe locuri în PE

Data publicării:
meloni salvini
Premierul italian Giorgia Meloni și vicepremierul Matteo Salvini. Foto: Profimedia Images

Partidele de dreapta și cele eurosceptice vor avea o ascensiune în următoarele alegeri europene, în detrimentul partidelor de centru, arată o analiză a sondajelor realizată de divizia de cercetare și analiză a POLITICO

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), de dreapta, ar deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European - la egalitate cu grupul centrist Renew - cu 89 de locuri. 

Acest lucru ar reprezenta un câștig masiv de 23 de locuri față de alegerile din 2019 pentru ECR, uneori eurosceptic, - unde se află partidul naționalist polonez Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare -, cea mai mare parte a creșterii venind de la formațiunea de extremă-dreapta „Frații Italiei”, a premierului italian Giorgia Meloni. 

De asemenea, grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) ar obține un număr considerabil de voturi, câștigând 77 de locuri în PE - o creștere de 15 locuri determinată de recenta ascensiune în sondaje a Alternativei pentru Germania (AfD). 

Schimbarea anticipată spre dreapta reflectă o tendință mai largă în cadrul alegerilor naționale din Europa, unde alegătorii din țări precum Italia, Finlanda și Grecia au ridicat din ce în ce mai mult în slăvi partidele mai conservatoare și de dreapta dură. 

Acestea fiind spuse, analiza POLITICO arată că Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, și-ar păstra locul de cel mai mare grup din Parlament, în ciuda unei pierderi preconizate de 12 locuri, ceea ce l-ar duce la 165 de locuri. 

Socialiștii și Democrații (S&D), de centru-stânga, ar câștiga chiar două locuri pentru a-și păstra locul de grup numărul 2 în Parlament, cu 145 de locuri. Renew ar scădea cu 12 locuri pentru a egala ECR pe locul trei, arată analiza. 

Aceasta înseamnă că marea coaliție tradițională formată din PPE, S&D și Renew, care acoperă spectrul politic de la centru-stânga la centru-dreapta, și-ar păstra majoritatea clară în fața unei potențiale noi alianțe de dreapta formată din PPE, ECR și Renew. 

Cu toate acestea, recent, PPE și-a arătat disponibilitatea de a se asocia cu ECR, formând o alianță cu acest grup pentru a se opune legislației privind Green Deal (tranziția verde). 

Cei mai mari perdanți ai alegerilor ar fi Verzii, care ar păstra doar 48 de locuri, o pierdere de 24 de locuri, în timp ce grupul de Stânga ar câștiga 8 locuri, dar ar rămâne cel mai mic grup din Parlament, cu 45 de locuri. 

Europenii se vor prezenta la urne în perioada 6-9 iunie anul viitor pentru a-i alege pe cei 705 eurodeputați care îi reprezintă la Bruxelles. Numărul europarlamentarilor ar urma să crească la 720 pentru alegerile din 2024, dar, întrucât modificările trebuie încă să fie aprobate oficial de Consiliul European și de însuși Parlamentul, estimările sondajelor se bazează pe un scenariu de 705 locuri. 

Aceste proiecții privind numărul de locuri se bazează pe sondajele naționale de intenție de vot agregate de POLITICO, ținând cont de sistemul actual al fiecărei țări de alocare a locurilor în Parlament. 

Divizia de Cercetare și Analiză a POLITICO s-a consultat, de asemenea, cu experți pentru a repartiza noii parlamentari europeni neafiliați în posibilele lor grupuri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri