FRANȚA | Cum poate profita Marine Le Pen de vulnerabilitățile din Constituție

Data actualizării: Data publicării:
French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
HENIN-BEAUMONT, FRANCE - DECEMBER 06: French Far-Right National Front President Marine Le Pen during her speech after the announcement of the results of the first round of the regional election on December 6, 2015 in Henin-Beaumont, France. Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images) (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

În Franţa, unde mai multe sondaje o plasează pe Marine Le Pen în fruntea tuturor candidaţilor la primul tur de scrutin, unii editorialişti se întreabă dacă nu cumva Constituţia acordă puteri prea mari preşedintelui. Cotidianul Le Monde publică un articol care constituie un semnal de alarmă în acest sens, relatează rfi.ro.

French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Marine Le Pen / Gulliver/Getty Images

Există un pericol real pentru democraţie în Franţa dacă la Palatul Elysée s-ar instala un preşedinte cu tentaţii autoritare, cum ar fi Marine Le Pen, acesta este sensul avertismentului. Semnatarii articolului îşi amintesc că şi în Germania, în 1933, Republica de la Weimar a dispărut, înghiţită de un regim monstruos, după ce reprezentantul acestuia a venit în mod democratic la putere. Constituţia actuală a Franţei, datând din 1958, a fost, la ora aceea, concepută oarecum pentru Generalul de Gaulle.

Există, în legea fundamentală franceză, un faimos articol cu numărul 16 care prevede o situaţie de excepţie: şi anume ca un singur om, mai precis preşedintele, să cumuleze puterile legislativă şi executivă. De Gaulle a recurs de altfel la el în 1961 în urma unui tentative de puci militar.

Cotidianul Le Monde consideră însă că atfel de situaţii extreme de natură să-i permită unui preşedinte francez să-şi asume toate puterile pot fi şi manipulate, create sau inventate. Iar într-un astfel de context Franţa ar putea fi “împinsă” într-o logică anti-democratică, aşa cum face de altfel Vladimir Putin în Rusia.

„Nici Parlamentul, nici Consiliul Constituţional, nici judecătorii nu ar fi în măsură să se opună unei utilizări arbitrare a articolului 16, ale cărui pericole au fost denunţate de la început, dar fără efect”, scrie Le Monde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri