Georgi Margvelașvili, noul președinte al Georgiei. Saakașvili: „Un regres serios”

Data publicării:
margvelasvili - georgia - 6052477-AFP Mediafax Foto-VANO SHLAMOV

Potrivit rezultatelor parţiale, Gheorghi Margvelașvili a obţinut 63,8 la sută din voturi şi a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur. Principalul său adversar şi-a recunoscut înfrângerea. Astfel, la conducerea ţării vin reprezentanţii coaliţiei Visul Georgian, la un an după ce miliardarul prorus Bidzina Ivanișvili, cel mai bogat om din ţară, a obţinut postul de premier.

„Vreau să mulţumesc unei persoane care este foarte importantă pentru mine, care este şi va fi mereu o autoritate, prietenul meu Bidzina Ivanișvili”, a declarat Georgi Margvelașvili.

Noul preşedinte va avea puteri mai reduse decât şeful guvernului. Una dintre misiunile sale va fi restabilirea relaţiilor cu Rusia, întrerupte după războiul din august 2008, pentru controlul Osetiei de Sud. Deşi l-a calificat pe Georgi Margvelașvili drept o marionetă a premierului, actualul şef al statului a cerut partizanilor săi să respecte opinia majorităţii, dar a lansat şi un avertisment.

„Rezultatele alegerilor reprezintă un regres serios pentru Georgia şi pentru perspectivele ţării”, a declarat Mihail Saakașvili, preşedintele în exerciţiu al Georgiei.

Este punct final pentru preşedintele prooccidental, care a venit la putere acum zece ani, pe fondul Revoluţiei Trandafirilor. Premierul a anunţat deja că Saakașvili, criticat pentru stilul său autoritar, va trebui să răspundă în faţa justiţiei pentru ceea ce el a numit „infracţiunile” comise în timpul regimului său.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri