Germania discută un plan de 900 de miliarde de euro pentru apărarea țării. Cum pot fi cheltuiți fără să crească deficitul bugetar

Data publicării:
Rheinmetall
Foto: Profimedia

Cele două partide care negociază formarea viitorului guvern german au în vedere un vast plan de investiţii în apărare şi infrastructuri, care ar putea ajunge la câteva sute de miliarde de euro, scrie cotidianul Bild.

Subiectul a fost discutat vineri în cursul negocierilor aflate în desfăşurare între conservatorii lui Friedrich Merz, care au câştigat recentele alegeri parlamentare, şi social-democraţii cu care doresc să se alieze pentru a forma o coaliţie majoritară în Camera Deputaţilor, au declarat surse apropiate de negocieri pentru Bild, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Bild menţionează o sumă de „câteva sute de miliarde de euro”.

Cele două partide iau în considerare înfiinţarea foarte rapidă a două fonduri speciale de investiţii, unul pentru armata germană - dată fiind urgenţa întăririi apărării europene din cauza disensiunilor actuale cu Statele Unite -, iar celălalt pentru renovarea infrastructurilor ţării.

Sumele discutate pentru fiecare dintre fonduri sunt „net superioare” celor 100 de miliarde de euro ale fondului pentru armata germană deja decise în 2022 după invazia rusă a Ucrainei, potrivit jurnalului.

900 de miliarde de euro

Negociatorii au examinat în cursul întâlnirii lor estimări întocmite de economişti care cifrează nevoile armatei germane la 400 de miliarde de euro şi cele ale infrastructurilor la 500 de miliarde de euro, potrivit Bild.

Concret, ideea ar fi crearea acestor fonduri speciale în afara bugetului federal, prin invocarea unei situaţii de urgenţă, cu scopul de a ocoli strictele reguli constituţionale germane care limitează posibilitatea de a genera deficit public.

Acest mecanism, numit „frâna datoriei”, interzice guvernului federal un deficit bugetar anual mai mare de 0,35% din PIB, cu excepţia unui caz de criză.

Pentru a putea trece peste, conservatorii şi social-democraţii ar trebui să obţină aprobarea fondurilor speciale prin votul a două treimi din deputaţi, ceea ce este posibil din punct de vedere aritmetic în actuala Cameră a Deputaţilor, înainte ca aceasta să fie dizolvată la sfârşitul lunii martie şi înlocuită cu noul parlament.

În viitorul Bundestag, conservatorilor şi social-democraţilor le va fi mult mai dificil să obţină majoritatea necesară, din cauza ascensiunii extremei drepte şi extremei stângi, care vor deţine de facto o minoritate de blocare pentru schimbări constituţionale.

„Frâna datoriei”

Fără a dori să comenteze asupra totalului investiţiilor în discuţie, unul dintre principalii negociatori ai partidului conservator, Thorsten Frei, a confirmat duminică seara că opţiunea unui vot al actualei Camere a Deputaţilor asupra finanţării, în special în domeniul apărării, este „posibil” în săptămânile următoare.

„Discutăm toate eventualităţile” iar aceasta „joacă un rol” în dezbateri, a declarat el pentru postul public ARD. Frei a subliniat că, având în vedere mutaţiile în curs de pe scena internaţională, „Germania ar putea fi nevoită să contribuie, mult mai rapid decât se anticipa anterior la asigurarea capacităţii sale de apărare, a NATO şi a Europei”.

Frei a mai indicat că negocierile în curs pentru formarea unei coaliţii guvernamentale sunt „foarte promiţătoare” şi „poate” vor fi încheiate cu succes înainte de data prevăzută până în prezent, Paştele, pe 20 aprilie.

Potrivit Bild, cele două partide politice iau în considerare, dincolo de fondurile speciale, în cele din urmă relaxarea „frânei datoriilor”, pe care un număr tot mai mare de germani o consideră o cămaşă de forţă inadecvată la provocările cu care se confruntă ţara.

Calendarul unei astfel de reforme rămâne însă incert, mai scrie AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Mihaela Rădulescu, primele declarații după autopsia lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă”
Pro FM
Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6 copii din două căsătorii
Film Now
Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a agravat. Legendarul actor nu mai poate vorbi, citi sau merge
Adevarul
Ultimele clipe ale lui Ozzy Osbourne. Paramedicii au ajuns marți dimineață la vila superstarului rock și au...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță tăierea pensiilor speciale cu 3.000-5.000 de lei. S-a anunțat și data exactă
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...