Germania va deporta imigranții infractori în Siria. „Discutăm cu Guvernul sirian pentru a face acest lucru posibil”

Data publicării:
Olaf Scholz
Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei / Sursa foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat intenția de a deporta imigranții infractori în Siria, anunțul fiind făcut pe fondul unei dezbateri interne puternice asupra imigrației înainte de alegerile parlamentare anticipate din 23 februarie, relatează agenția turcă de știri Anadolu. Într-o intervenție la postul public de televiziune ARD, duminică seară, Scholz a spus că Berlinul poartă discuții cu noul Guvern sirian pentru a promova un proces politic incluziv și stabilitate în țară, pe care el le-a descris drept condiții prealabile pentru potențialele deportări.

„Infractorii ar trebui returnați în țara lor și vrem să aplicăm acest lucru ori de câte ori avem ocazia”, a spus cancelarul german, răspunzând criticilor din partea partidelor de opoziție în urma mai multor atacuri recente în Germania, în care autorii au fost solicitanți de azil respinși sau imigranți ilegali.

„Va exista o perioadă când, de exemplu, infractorii vor putea fi returnați în Siria? Da. Și sper că asta va fi curând. Și aceasta este cea mai urgență preocupare. Se vor întoarce cei care nu s-au acomodat aici în țările din care au venit și, în acest caz, în Siria? Aș spune că da, dar trebuie să așteptăm să vedem dacă evoluția pozitivă se materializează într-adevăr”, a spus el.

Guvernul german a făcut modificări legislative

Scholz a menționat că Guvernul său a făcut recent modificări legislative semnificative pentru a simplifica procedurile de deportare pentru solicitanții de azil respinși și migranții fără acte. El a subliniat că Guvernul său a efectuat cu succes primul zbor de deportare către Afganistan în august 2024, deportând mai mulți infractori violenți.

Cu toate acestea, el a subliniat că inițierea potențialelor deportări în Siria ar depinde de realizarea unui proces politic incluziv și de stabilirea securității și stabilității în țară.

„Discutăm cu Guvernul sirian pentru a face posibil un proces în care diferite grupuri din țară ar colabora. Există multe grupuri religioase diferite, există multe grupuri etnice diferite și fiecare trebuie să-și găsească un loc în viitoarea Sirie, asta ar fi foarte important”, a subliniat el.

Dezbaterea internă despre imigrație și deportări în Siria și Afganistan s-a intensificat în urma unui atac cu cuțitul la Aschaffenburg săptămâna trecută, care a provocat moartea a două persoane, inclusiv un copil.

Atacul, comis de un cetățean afgan în vârstă de 28 de ani,  s-a soldat și alți trei răniți. Autoritățile au confirmat că făptașul avea un istoric documentat de incidente violente și probleme de sănătate mintală. Deși cererea sa de azil a fost respinsă în iunie, coordonarea și comunicarea slabă între agențiile de stat au tărăgănat deportarea lui.

Campania electorală, în faza fierbinte

În Germania a început faza fierbinte a campaniei electorale. Toate cele peste 50 de partide care vor participa la alegerile generale anticipate, din 23 februarie, și-au nominalizat candidaţii. Formaţiunile mari au stabilit și cine sînt candidaţii pentru funcţia de cancelar. Deasupra campaniei planează exemplul Austriei. Acolo, creștin-democraţii din Partidul Popular Austriac (ÖVP) au acceptat să negocieze cu partidul radical de dreapta, FPÖ, partidul așa-zis “Liberal” în frunte cu Herbert Kickl care vrea să devină cancelar. 

Pentru partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), condus de Alice Weidel, candidata la funcţia de cancelară, Austria a devenit un model. Reacţiile publice contra AfD s-au înmulţit.

În opinia social-democratului Olaf Scholz care vrea să devină din nou cancelar astfel de aserţiuni sînt populiste și dăunătoare pentru democraţie. 

Privind spre Austria, Scholz critică intenţia creștin-democraţilor de a încheia o alianţă cu un partid radical de dreapta. Asta după ce conservatorii austrieci au tot susţinut că nu vor intra într-o coaliţie guvernamentală cu radicalii lui Kickl. “Așa ceva”, zicea Scholz, “nu putem să privim cu indiferenţă”. 

Pentru liderul și candidatul la funcţia de cancelar al creștin-democraţilor germani, Friedrich Merz, Austria este un model negativ. El promitea în faţa presei că în Germania nu se va repeta ceea ce se-ntîmplă acum în Austria:

“Priviţi spre Austria. Acolo se crede că un asemenea partid [FPÖ] poate fi domesticit dacă participă la guvernare. Asta nu merge. Se întîmplă exact invers, devine și mai puternic.”

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”