Înarmată de America: Cât de mult depind forțele militare din Europa de armele cumpărate din SUA

Data publicării:
Avion de luptă F-35 / Tanc Abrams M1A1 / sistem Himars
În ciuda eforturilor de sporire a producției autohtone de armament, țările europene continuă să se bazeze pe echipamentele militare cumpărate din SUA pentru a umple unele goluri critice din arsenalul de care Europa are nevoie ca să se apere. Colaj foto: Profimedia Images

Creșterea bugetului pentru apărare la 5% din PIB pentru fiecare membru NATO este văzută ca o mare victorie pentru Donald Trump, care a cerut de mult timp ca Europa să contribuie cu mai mulți bani pentru înarmare. Armatele europene depind, însă, în mare parte de echipamentul militar produs în SUA, după cum arată o analiză detaliată de la The Guardian care pune sub semnul întrebării capacitatea Europei de a deveni independentă din punct de vedere militar, în timp ce încrederea în Washington continuă să scadă.

Aproape jumătate (46%) din avioanele de luptă pe care forțele aeriene din țările europene se pot baza astăzi provin din SUA, iar cele mai multe sisteme de apărare antirachetă folosite în Europa sunt americane.

Și la capitolul tancuri, blindate și sisteme de artilerie, Europa se aprovizionează destul de mult din SUA – armele americane reprezintă aproape 25% din aceste stocuri.

Dependența mare față de Washington în privința unor capacități militare esențiale pentru Europa a devenit și mai clară după ce Trump a decis suspendarea temporară a ajutorului militar și a cooperării la nivelul serviciilor de informații cu Ucraina și după ce a avertizat că, pe viitor, cele mai noi modele de avioane de luptă pe care Europa le va cumpăra din SUA vor fi probabil inferioare celor cu care armata americană va fi dotată, pentru că „într-o bună zi, s-ar putea să nu mai fie aliații noștri”, potrivit UK Defence Journal.

În ciuda eforturilor de sporire a producției autohtone de armament, țările europene continuă să se bazeze pe echipamentele militare cumpărate din SUA pentru a umple unele goluri critice în apărarea Europei.

US Fighter Jets Capable Of Carrying Nuclear Weapons To Be Deployed In UK
Pentru a dezvolta un avion de luptă la fel de performant ca F-35 este nevoie de o investiție inițială uriașă - ceea ce ar fi foarte greu de realizat pentru o singură țară europeană. Foto: Profimedia Images

În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia și Elveția au cumpărat peste 15.000 de rachete, 2.400 de blindate și 340 de avioane militare din SUA – cu mult peste ceea ce statele europene au cumpărat unele de la celelalte.

În unele cazuri, statele membre UE au cumpărat mai multe arme din Israel sau Coreea de Sud decât de la vecinii lor de pe continentul european. Printre acestea se numără țări importante pentru apărarea Europei de pe flancul estic al NATO, precum Polonia și țările baltice.

Din cele mai puternice patru națiuni europene, doar Franța a cumpărat mai multe arme din Europa decât din SUA

Dar chiar și printre cele mai puternice patru națiuni europene – Franța, Marea Britanie, Germania și Italia – una singură a cumpărat mai mult echipament militar din Europa decât din SUA: Franța.

Din 2020, țările din UE, Marea Britanie și Norvegia au cumpărat în total 26.036 rachete din alte state. Mai puțin de 10% dintre acestea au fost achiziționate în urma unor acorduri între state europene.

Acest tipar se poate observa și în cazul altor tipuri de arme, precum blindate sau avioane militare. Problema este cu atât mai mare cu cât armele cumpărate din SUA sunt și unele dintre cele mai avansate de care dispune Europa, precum avionul de luptă F-35.

„Există alternative europene, dar niciuna dintre ele nu se compară cu F-35”, a explicat Camille Grand, o cercetătoare de la Consiliul European pentru Relații Externe.

MBDA /TAURUS weapon systems, Farnborough International Hampshire, UK - 15 Jul 2016
Mai puțin de 10% din cele 26.000 de rachete cumpărate de țările din UE, Norvegia și Marea Britanie în ultimii 5 ani au fost obținute în urma unor acorduri între state europene. Foto: Profimedia Images

În timp ce puține țări europene folosesc avioanele Eurofighter Typhoon și Rafale, cel puțin 38 de avioane F-35 au fost livrate de SUA în Europa în 2024 unor țări precum Belgia, Danemarca, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia și Marea Britanie.

Programul de dezvoltare a avioanelor F-35 a fost „extrem de scump”, a spus Guntram Wolff, din partea institutului de cercetare Bruegel. „Dacă vrei un astfel de avion de luptă, trebuie să faci o investiție inițială uriașă, ceea ce este foarte greu de făcut pentru o singură țară europeană.”

Europa tinde să fabrice echipamente militare care se bazează pe tehnologii mai vechi sau consacrate pe care industriile de armament autohtone le pot produce mai ușor.

Polonia va avea în curând mai multe tancuri decât armatele Franței, Marii Britanii și Germaniei la un loc

Polonia a cumpărat un număr uriaș de tancuri după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-a bazat mai mult pe țări din afara Europei. „Polonezii au cumpărat așa de multe tancuri în ultimii ani din surse americane și sud-coreene încât vor avea în curând mai multe tancuri decât armatele Franței, Marii Britanii și Germaniei la un loc”, a spus Grand.

Cererea foarte mare pentru armele produse în SUA face de multe ori ca timpul de așteptare să fie și el foarte mare. „În special în cazul armelor complexe ajungi să stai la coadă. Nu ești în competiție doar cu alți clienți din Europa, ci și cu clientul american, care va avea mereu prioritate, și ești în competiție și cu Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, piața din Asia”, a explicat Grand.

tancuri abrams pentru Polonia
Polonia a cumpărat un număr uriaș de tancuri după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-a bazat mai mult pe țări din afara Europei, precum SUA și Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a anunțat o schemă de împrumut de 150 de miliarde de dolari pentru a încuraja achiziționarea de arme din UE și alte state aliate în afară de SUA.

Investigația The Guardian a identificat 69 de livrări de arme de producție străină în România în perioada 2015-2024. Anul trecut, România a primit 18 lansatoare HIMARS (în total, au fost livrate 54 de lansatoare) și 384 de rachete ghidate de înaltă precizie GMLRS din SUA, 12 avioane F-16 din Norvegia (în total, au fost livrate 32 de avioane F-16 - o parte, din Portugalia), 12 drone Bayraktar TB-2 din Turcia, 47 de blindate Piranha-5 (în două configurații diferite) din Elveția și 125 de sisteme portabile de rachete antiaeriene Chiron din Coreea de Sud.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piedone nu mai are voie să conducă ANPC. Decizia procurorilor DNA. Detalii de ultimă oră
Digi FM
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Fiica lui fusese cerută de soție la ultimul concert pe care l-a susținut...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Vacanța de coșmar a unui român pe litoralul din Bulgaria: „O mizerie de nedescris. Pe scaune găseai meniul de...
Newsweek
PSD anunță că CASS la pensie se va plăti de la 4.000 lei. 789.000 pensionari vor lua mai mulți bani
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...