Investigație Politico: În interiorul unei rețele de teroriști adolescenți

Data actualizării: Data publicării:
Colaj foto cu neo-nazisti.
O rețea de tineri neo-naziști înființează celule teroriste în Europa și SUA în scopul comiterii de atacuri armate. Foto: Welt/Axel Springer Investigation

O rețea de tineri neo-naziști înființează celule teroriste în Europa și SUA în scopul comiterii de atacuri armate, arată o investigație comună realizată de jurnaliști de la Welt am Sonntag, POLITICO și Insider.

Când Lukas F. ajungea în vara lui 2021 într-o cazarmă militară abandonată, ca parte a pregătirii pentru a deveni terorist, avea 16 ani și era un băiat zvelt, cu părul negru.

Locul se află la aproximativ 45 de minute de centrul orașului Potsdam, un oraș aflat la sud-vest de Berlin, Germania. Odată a fost folosit de Wehrmacht, forțele armate regulate ale Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai târziu a fost folosit de către sovietici. Există lacuri în apropiere, populare printre înotători.

O bubuitură puternică răsună prin curtea fostei cazărmi, însoțită de o minge de foc. A explodat o bombă, apoi o a doua.

Lukas F. filmează exploziile cu telefonul său mobil. Cu câteva luni înainte, el a înființat un grup pentru tinerii neo-naziști din mai multe țări care cred că duc un „război rasial”. În chat-ul lor online, Lukas F. - un pseudonim folosit pentru a-și proteja identitatea de minor - descrie aceste bombe ca pe un test pentru grup.

Lukas F. face parte dintr-o rețea de tineri din întreaga lume, adolescenți care fac schimb de idei de extremă-dreapta, propagandă nazistă și videoclipuri cu atacuri și, în acest timp, se încurajează unii pe alții până la punctul în care unii dintre ei ajung să creadă că trebuie să pună mâna pe arme și să lupte împotriva ordinii liberale.

Există zeci de grupuri ca acesta, unite într-o rețea internațională care se întinde de pe coasta de vest a Statelor Unite, până în Europa de Vest și în cele mai îndepărtate colțuri ale statelor baltice.

Grupările își dau nume militare, inspirate din propaganda național-socialiștilor. Cel mai proeminent dintre ei în ceea ce privește calitatea de membru se numește Feuerkrieg, sau Divizia Războiului de Foc (FKD). Lukas F. din Potsdam, acum în vârstă de 17 ani, nu este doar un adept: și-a înființat propriul grup, strâns legat de rețea și l-a numit Totenwaffen, sau Death Weapons (Armele Morții).

Reporterii de la Welt am Sonntag, POLITICO și Insider au petrecut mai mult de un an investigând funcționarea acestei rețele teroriste de extremă dreapta. Folosind identități false, aceștia au obținut acces la aproape 20 dintre grupurile sale de chat, au vorbit cu persoane din interior și au salvat și stocat peste 98.000 de mesaje, inclusiv fotografii și videoclipuri. În timpul acestei investigații au descoperit, de asemenea, liste negre, amenințări cu moartea împotriva politicienilor și jurnaliștilor și instrucțiuni despre cum să faci bombe și să folosești imprimante 3D pentru a produce arme.

Echipele editoriale au reușit să identifice numele reale ale unora dintre membrii grupului, inclusiv pe cel al lui Lukas F., care s-a ascuns online în spatele unor pseudonime pe care le rotea periodic. Cazul său arată cum adolescenții pot deveni atât de radicalizați încât vorbesc despre comiterea de crime. De asemenea, dezvăluie rolul jucat de rețea și de ce serviciilor de securitate le este atât de greu să le destructureze.

Excursie școlară la Sachsenhausen

Potrivit unor surse din cercul său, Lukas F. s-a născut în Belarus. Mama lui este belarusă, tatăl său kazah de origine germană. Familia s-a mutat în Potsdam când Lukas F. era copil. Acolo s-au născut încă doi fii. Chiar și acum, Lukas F. încă împarte un dormitor cu unul dintre frați, în apartamentul unui bloc din centrul orașului Potsdam.

Pe internet sunt fotografii din copilărie ale lui Lukas F., încărcate de rudele sale. Zile de naștere cu pahare de petrecere din plastic, o vacanță de familie în Polonia, bunici mândri. Într-una dintre aceste fotografii, Lukas F. stă pe un vehicul militar cu unul dintre frații săi și tatăl lor, iar o sursă a spus că familia a mers într-un poligon când se aflau în vacanță în Belarus, băieții fiind lăsați să simuleze trageri.

Familia mai are rude în Belarus și există indicii că și ei au o casă acolo. Lukas F. a scris odată că a ținut acolo o armă în mână, despre care o persoană apropiată a spus că este o pușcă cu aer comprimat care aparține familiei.

În Potsdam, Lukas F. a urmat o școală secundară unde, potrivit mai multor membri ai personalului, nu era cunoscut ca un elev sârguincios. Cu toate acestea, odată a făcut voluntariat ca ghid pentru o expoziție școlară, spun ei. Expoziția a fost despre extremismul de dreapta, iar rolul lui Lukas F. a fost de a discuta cu vizitatorii despre simboluri de extremă dreapta expuse pe un panou.

Chiar și în această etapă incipientă, potrivit unei surse, Lukas F. a petrecut mult timp la computer, accesând „Discord”, o platformă socială pentru fanii jocurilor video. Acolo, el și alții de genul lui au hărțuit persoane gay și lesbiene.

La vârsta de 15 ani, Lukas F. a plecat într-o excursie școlară la fostul lagăr de concentrare de la Sachsenhausen. Scopul unor astfel de vizite era să-i învețe pe copii despre atrocitățile naziste și despre pericolele ideologiei naziste. Dar, după cum le spune mai târziu fratele său reporterilor, pentru Lukas F. vizita la lagărul de concentrare a fost un punct de cotitură. Când a ajuns acasă, a schimbat imaginea de pe desktop-ul computerului cu o zvastică.

Mai târziu, Lukas F. avea să scrie că a devenit conștient de „ura” lui la vârsta de 14 sau 15 ani. „La început nu am vrut să fie real faptul că sunt național-socialist. Dar acum lupt pentru asta”. În grupul său de chat, el descrie Holocaustul ca o „epurare” și scrie că nu înțelege cum pot crede unii oameni că nu s-a întâmplat cu adevărat: „Este real și este corect”.

La un moment dat, Lukas F. și-a creeat un profil pe o rețea socială rusă. În poza de profil este camuflat, cu fața acoperită de o mască având imprimată pe ea un craniu. În partea de sus a paginii sale a scris: „Învăluiți lumea într-o baie de sânge”. Părinții lui sunt „prieteni” cu el în această rețea, deși nu există motive să presupunem că împărtășesc părerile fiului lor. „Din păcate, tatăl meu este comunist”, scrie Lukas F. la un moment dat.

Ideologia din SUA

Pentru a înțelege ce se întâmplă în mintea unor tineri precum Lukas F., trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani înapoi, și de cealaltă parte a Atlanticului, în America, statul Colorado, casa lui James Mason, acum în vârstă de 69 de ani.

Mason s-a alăturat unui partid nazist american când avea doar 14 ani. Doi ani mai târziu, își făcea planuri să-și ucidă directorul de la școală, dar până la urmă nu a făcut-o. În rețeaua din care face parte Lukas F., cartea lui Mason, „Asediu”, este considerată o lectură obligatorie. Pentru mulți tineri de extremă dreapta, este mai importantă chiar decât „Mein Kampf” a lui Hitler.

În cartea sa, Mason cere ca societatea liberală să fie cufundată într-un război civil. Acest lucru nu necesită crearea de organizații de masă, scrie el: Este nevoie doar de asasini individuali sau de celule minuscule pentru a efectua atacuri asupra infrastructurii, politicienilor sau membrilor minorităților. Acest lucru va duce la haos și va pregăti terenul pentru o revoluție de extremă dreapta.

Mason și ideile sale au câștigat mulți adepți în ultimii ani - grupuri, celule și indivizi, în Europa, Canada și SUA.

Cercetătorii în extremism numesc această strategie „acceleraționism militant”. Thomas Haldenwang, președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției din Germania, a declarat reporterilor că scena asediului câștigă tot mai mult teren și în Germania. „În special tinerii, unii dintre ei încă minori, devin adepți. Nu mai este neobișnuit să găsiți minori care susțin violența sau chiar planifică ei înșiși acte de violență”.

Lista atacurilor legate de această ideologie crește de la an la an. Include împușcăturile în masă de la centrul comercial Olympia din München în 2016 și atacul din 2019 asupra unei sinagogi și a unui magazin de kebab din Halle. Atacatorii sunt considerați eroi în chat-urile din rețea, iar numărul victimelor lor este transformat într-un concurs, cel care ucide cel mai mult fiind declarat câștigător.

Fabrică de arme în dormitor

În vara lui 2020, la câteva luni după vizita sa la Sachsenhausen, Lukas F. părăsește școala secundară din Potsdam și începe o ucenicie. În noiembrie 2020, a înființat un grup de chat pe serviciul de mesagerie Telegram și îl numește Totenwaffen. Printre membrii săi se numără câteva persoane care au aceleași idei pe care le-a întâlnit pe platformele de jocuri Discord și Roblox. Lukas F. devine liderul grupului - Führer-ul său.

Între noiembrie 2020 și mai 2021, aproape 100 de utilizatori postează mesaje în grupul Totenwaffen. Ei provin din multe țări diferite, inclusiv Estonia, Franța și SUA, și discută între ei în engleză. Ei și-au dat nume precum Maschinengewehr (Machine Gun), Kriegsmann (Man of War) și Joseph Goebbels Gaming.

Pe Telegram, aceștia nu se confruntă cu restricții atunci când distribuie între membrii grupului imagini cu capete sparte.

Acești adolescenți au renunțat la jocurile video. Spre sfârșitul lunii noiembrie, Lukas F. scrie: „Îmi amintesc când am spus să facem o adevărată grupare teroristă” și adaugă că „mai mulți membri ai grupului au votat pentru idee, decât împotrivă”.

În aceeași zi, un băiat care folosea numele de cod Edward a postat o fotografie pe chat. Arăta un pistol-mitralieră MP40 îndreptat către o podea laminată. Aceasta a fost arma standard folosită de Wehrmacht-ul lui Hitler.

Răspunsul lui Lukas F: „Frumos”.

Din urmele digitale lăsate pe internet, Edward poate fi identificat ca un neo-nazist care trăiește în România. La sfârșitul anului 2020 el avea doar 13 ani. Pentru o vreme pare să fie un fel de cel mai bun partener pentru Lukas F., un frate mai mic în spirit. El și un utilizator din Polonia care se numește „Gas Jews ”, aparent în vârstă de 11 ani, au fost printre primii care s-au alăturat grupului de chat al lui Lukas F.. Mai târziu, Lukas F. va descrie grupul Totenwaffen ca o „organizație pentru adolescenți”, un fel de unitate de juniori.

În cele din urmă, noii membri ai grupului sunt obligați să depună un jurământ, făgăduind că se vor supune ordinelor conducerii. Acesta nu ia forma unei ceremonii solemne la lumina torțelor, ci este doar un simplu mesaj de chat, copy/paste. De asemenea, noii membri trebuie să afirme dacă au citit sau nu cartea lui Mason, „Asediu”. Pentru cei care nu au, versiunea audio este distribuită în chat. Are o durată de 22 de ore și 33 de minute.

Membrii grupului îl laudă pe teroristul de extremă dreaptă care a împușcat 51 de persoane în două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă în 2019: „Tarrant este o legendă”.

Ei îl venerează pe Anders Breivik, teroristul de extremă dreapta care a ucis 77 de oameni în Oslo și pe insula de vacanță Utøya în 2011. Unul dintre ei îl numește „sfânt”.

La două zile după ce Edward și-a postat fotografia cu mitraliera, gândurile lui s-au îndreptat spre achiziționarea mai multor arme. El scrie că vrea o imprimantă 3D pentru a putea imprima arme. Lukas F. sugerează câteva modele care ar fi potrivite.

Într-un mesaj postat în decembrie 2020, Lukas F. arată clar cât de departe este pregătit să meargă el însuși: „Pariez că uneori sunt atât de supărat, că voi plasa o bombă în următoarea locație unde Jewgela își va ține discursul”. Mai târziu, el clarifică că „Jewgela” se referă la Angela Merkel, un joc de cuvinte antisemit cu prenumele ei.

La sfârșitul lunii februarie 2021, Lukas F. își face uniformă pentru un videoclip de propagandă pe care îl plănuiește de luni de zile. El postează o serie de fotografii în care poate fi văzut tăind o svastică dintr-o bucată de carton pentru a fi folosită ca șablon. „Acum trebuie să o pictez”, scrie el. Urmează o fotografie cu spray-uri și apoi una cu o bucată de material roșu cu un cerc alb și o svastică neagră pictată pe ea. În aceeași zi, Lukas F. postează o fotografie cu el însuși purtând svastica ca banderolă, pe braț, în camera sa din Potsdam.

Într-o noapte, la începutul lunii martie, Lukas F. iese să-și răspândească propaganda în Potsdam. El pune un afiș pe care scria: „Răzvrătiți-vă împotriva sistemului evreiesc”.

Războinicii de foc

Pentru a înțelege cum funcționează această rețea de teroriști adolescenți, nu trebuie să căutăm mai departe de Estonia.

La sfârșitul anului 2018, un băiat care locuiește pe insula estonă Saaremaa înființează un grup de extremă dreapta. El o numește Divizia Feuerkrieg și își dă pseudonimul „Commander”. Are doar 11 ani. Grupul crește, atrăgând membri din toată lumea.

Acești membri, majoritatea adolescenți și tineri, discută despre fanteziile lor criminale, adesea în detaliu. Divizia Feuerkrieg s-a dovedit a fi în spatele unei lungi liste de atacuri planificate și încercate în întreaga lume:

SUA, 2019: Conor Climo, în vârstă de 23 de ani, este arestat în Las Vegas pentru că a pus la cale să atace o sinagogă și un bar pentru persoane gay. El este condamnat la doi ani de închisoare.

Marea Britanie, 2019: Poliția îl arestează pe Paul Dunleavy, 16 ani, după ce încearcă să-și procure o armă. El plănuia atacuri teroriste. Este condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare.

SUA, 2019: Jarett William Smith, un soldat din Kansas, este arestat pentru că a planificat un atac asupra unui post de știri. Este condamnat la 30 de luni de închisoare.

Lituania, 2019: Gediminas Berzinskas, 20 de ani, este arestat la Vilnius după ce a încercat să arunce în aer o clădire de birouri. El este condamnat la doi ani și patru luni de închisoare.

Marea Britanie, 2019: Luke Hunter, 21 de ani, incită la atacuri teroriste. Este condamnat la patru ani și două luni de închisoare.

Germania, 2020: În districtul Cham, forțele speciale îl arestează pe Fabian D, un electrician în vârstă de 22 de ani, la locul său de muncă, pentru că a încercat să construiască o pușcă de asalt pentru a fi folosită într-un atac. Este condamnat la doi ani de închisoare.

Toți acești tineri erau membri ai Diviziei Feuerkrieg, care a fost catalogată drept o amenințare gravă de către forțele de securitate din întreaga lume. În Marea Britanie, organizația a fost clasificată drept grup terorist în 2020, iar alte țări au urmat exemplul. De asemenea, a apărut în cel mai recent raport anual al Agenției Federale Germane pentru Securitate Internă.

Divizia Feuerkrieg este principala sursă de inspirație a lui Lukas F.. Se referă frecvent la organizație în grupul de chat Totenwaffen. În martie 2021, de exemplu, el scrie că grupul are nevoie de propriul logo și că ar trebui să se bazeze pe cel al Diviziei Feuerkrieg - un craniu.

O bătălie inegală

Pentru autorități, combaterea acestor organizații nu este o luptă ușoară. Grupurile dispar, doar pentru a apărea apoi, din nou. Numele și aliasurile de grup sunt reutilizate. Conexiunile dintre membrii grupului sunt mai puțin produsul unei organizări rigide decât al ideologiei comune. Puterea rețelei constă în faptul că nu este un grup fix, ci pur și simplu o alăturare liberă de indivizi care pot avea sediul oriunde în lume. Tot ce au nevoie este un computer, un telefon mobil și o cameră. Și tot ce au în comun este ideologia și ura lor: ura față de evrei, ura față de politicieni, ura față de jurnaliști.

Potrivit agenției europene Europol, această trecere de la o ierarhie clară la o alăturare liberă de indivizi este cea care face atât de dificilă urmărirea penală a acestor grupuri: „În aceste situații complexe avem de-a face cu indivizi. Chiar și unul sau doi care ar acționa din proprie inițiativă pot reprezenta o amenințare reală”.

Miro Dittrich este expert în terorismul de extremă dreapta la Centrul de Monitorizare, Analiză și Strategie din Berlin, care monitorizează sistematic comunicațiile de extremă dreapta pe Telegram. El a spus că au trecut ani până când autoritățile au început să ia în serios platformele digitale și că, chiar acum, există o lipsă de personal care să se ocupe de problemă. Acest lucru a permis unei subculturi teroriste de extremă-dreapta să se dezvolte acolo nestingherită - o subcultură ușor accesibilă minorilor. „Tinerii încep să se radicalizeze mult mai devreme”, spune el. „Până la vârsta de 14 sau 15 ani, de multe ori au ajuns deja la capătul unei spirale a urii”. Strategia de celule slab conectate și atacatori de tip „lup singuratic” propusă de James Mason poate fi implementată cu ușurință de adolescenți.

În democrații, există și problema vârstei răspunderii penale: autoritățile estoniene nu au putut să-l judece pe tânărul „Commander” al Diviziei Feuerkrieg (FKD) pentru că avea doar 13 ani. În februarie 2020, după ce poliția i-a făcut băiatului o vizită, FKD și-a anunțat dizolvarea.

Un an mai târziu, însă, a apărut din nou, atât în afișe și fluturași de propagandă, cât și pe Telegram. Acum avea un nou lider, un alt adolescent din Estonia, care folosea în continuare pseudonimul „Commander”. Oricine poate fi înlocuit.

Iron Order (Ordinul de Fier)

Pe 8 mai 2021, la 5:45 dimineața, Lukas F. scrie pe grupul său că tocmai a ieşit în patrulare. El postează câteva fotografii cu afișe de propagandă Totenwaffen pe care le-a pus în diferite locuri. Unul dintre ele este o listă cu nume ale unor activiști evrei care militează pentru drepturile transgender. Deasupra listei sunt cuvintele „Moarte lui...”.

El a lipit unul dintre aceste afișe pe clădirea vechii sale școli, la care a renunțat cu aproximativ un an mai devreme. A doua zi dimineața, când personalul a descoperit afișul, a sunat la poliție. Acum oamenii legii lucrează la un dosar care vizează grupul Totenwaffen, dar se pare că în acest stadiu al anchetei nu se știe dacă a fost înființat de Lukas F..

Aproape două săptămâni mai târziu, Lukas F. primește o cantitate de substanțe chimice livrate la domiciliul din Potsdam: un kilogram de sulf, 250 de grame de pudră de magneziu și altele asemenea, achiziționate cu mai puțin de 60 de euro de pe Amazon. Acestea sunt substanțele chimice pe care le va folosi pentru a produce bombele testate ulterior în fosta cazarmă militară, menționată la începutul articolului.

La câteva zile după ce Lukas F. postează fotografiile substanțelor sale chimice în chat-ul Totenwaffen, el anunță o nouă coaliție: „Sunt bucuros să am Divizia Feuerkrieg de partea noastră, pe Sieg Heil cu alianța noastră!”.

Dar mai este ceva: noul „Commander” al FKD este membru al grupului Totenwaffen, iar investigațiile noastre au dezvăluit că a fost în contact direct cu Lukas F.

La momentul respectiv, FKD crea un fel de organizație teroristă umbrelă sub numele „Iron Order” (Ordinul de Fier). Un document intern din 2021, văzut de reporterii care au efectuat această anchetă, include siglele a 11 grupuri care se înscriseseră. Ei se descriu drept o „coaliție național-socialistă”.

Unul dintre grupuri este Totenwaffen-ul lui Lukas F..

Mulți membri ai grupurilor din Ordinul de Fier sunt activi în mai multe grupuri de chat; este o rețea liberă și granițele sunt inexistente. Lukas F., de exemplu, postează și la Inject Division, un alt grup membru al coaliției. Inject Division a fost înființat de un texan care a fost arestat în mai 2021 pentru că a planificat un atac terorist asupra unui magazin Walmart.

Investigații lente

Mai târziu, Lukas F. începe să se gândească la modul în care și el poate achiziționa o armă de foc. Un traficant de arme i-a trimis fotografii cu două arme și le postează pe chat.

„Primul sau al doilea?”, întreabă el.
„Dacă o primești pe prima, ia și niște reviste de rezervă”, scrie Edward.

În vara anului 2021, poliția din Brandenburg primește o informație de la o altă instituție. La scurt timp după aceea, ofițerii percheziționează apartamentul familiei și confiscă laptopul și telefonul mobil folosite de Lukas F., împreună cu un steag al Partidului Nazist, precum și substanțele chimice rămase din experimentul său de fabricare a bombelor.

Ofițerii îl duc pe Lukas F. la secția de poliție, îl interoghează, apoi îi dau drumul.

Odată cu sechestrarea dispozitivelor sale – laptopul, respectiv telefonul -, Lukas F. nu mai poate accesa grupurile sale de chat. Edward îl înlocuiește la șefia Totenwaffen. În toamna lui 2021, și el dispare, urmat apoi de restul grupului. Un zvon circulă în diferitele camere de chat ale extremei drepte: se pare că mama lui Edward i-a luat pur și simplu telefonul mobil.

Investigațiile durează apoi luni de zile. Cercetările reporterilor arată că, la momentul redactării acestui articol, poliția încă nu a adunat nicio probă de la locul unde Lukas F. a detonat bombele.

Unul dintre dispozitivele explozive a spart o placă de beton în bucăți care sunt încă acolo, neadunate. Iar școala la care s-a întors Lukas F. într-o noapte ca să lipească afișe nu a fost niciodată avertizată de poliție cu privire la un potențial pericol, chiar dacă grupurile de extremă dreapta au produs mai mulți atacatori de școală.

În august a anului trecut, de exemplu, un tânăr de 15 ani de la o școală din orașul suedez Eslöv a înjunghiat un profesor în stomac. În ianuarie anul acesta, un băiat de 16 ani a rănit un profesor și un coleg de la o școală din Kristianstad, în sudul Suediei, din nou cu un cuțit. Cei doi adolescenți au fost în contact unul cu celălalt, iar din documentele rezultate după investigațiile polițiștilor suedezi reiese că aceștia se învârteau în același tip de cercuri ca și Lukas F. Ambii purtau măști imprimate cu partea inferioară a unui craniu. Acest tip de mască este folosită de mulți membri ai rețelei din jurul lui Lukas F. și chiar a altor grupuri mai îndepărtate. Este atât un mod de identificare, cât și un disimulator al identității purtătorului.

Un răspuns la o interpelare a unui membru al partidului de stânga din Bundestag, Martina Renner, a dezvăluit că Centrul Comun de Prevenire a Extremismului și Terorismului din Republica Federală Germană, care include serviciile de informații și poliția, a discutat despre grupul Totenwaffen de patru ori anul trecut și, în mod repetat, în 2022. Conținutul acestor discuții a fost strict confidențial.

Investigațiile efectuate de autoritățile din Brandenburg nu au ajuns încă la vreun rezultat.

Au existat, totuși, arestări în altă parte: potrivit unui raport de informații estoniene, doi tineri care aveau legături cu Divizia Feuerkrieg au fost arestați în țara baltică în octombrie 2021. Informațiile obținute de reporteri dezvăluie că unul dintre ei este al doilea „Commander”. Doi americani au preluat apoi grupul, iar un olandez a înființat un grup separat, cu același nume.

La sfârșitul lui decembrie 2021, când investigațiile erau încă în desfășurare, Lukas F. apare din nou în grupurile de chat din rețea. El încearcă să ia legătura cu Divizia Feuerkrieg și vrea să fie admis într-un chat intern. Reporterii au văzut un mesaj privat pe care l-a trimis la acel moment unui asociat de încredere: „Am avut și încă am planuri mari pentru Totenwaffen”.

La începutul anului 2022, telefonul mobil și laptopul lui Lukas F. i-au fost returnate.

Autoritățile din Brandenburg implicate în anchetă refuză să răspundă la întrebările reporterilor despre toate acestea. „Dreptul presei la informare”, scrie procurorul general local, „este limitat de interesele persoanelor în cauză, care au prioritate și au dreptul la protecție”.

Interviul

În martie 2022, reporterii îl contactează pe Lukas F. El răspunde că nu dorește o întâlnire față în față, dar că reporterii îi pot trimite un mesaj cu întrebările lor.

Mesajele au curs dintr-o parte în alta, la început o zi întreagă, apoi pe parcursul mai multor săptămâni. El scrie că a cooperat cu poliția când i-au percheziționat casa și că „din păcate” le-a dat parolele – „pentru că mama făcea presiuni asupra mea”. Dar cel puțin acum știe cum să „se ascundă de guvern”, scrie el.

Nu se ascunde însă cu mare succes: în aprilie comandă o copie a manifestului de 35.000 de cuvinte al lui Theodore Kaczynski, „Unabomber”-ul care a trimis cel puțin 16 colete-capcană în SUA, între 1978 și 1995, ucigând trei persoane. În aceeași lună, Lukas F. lasă o recenzie a manifestului online... folosind numele său complet.

Parchetul din Brandenburg încă îl investighează în acest moment, dar nu face nimic în plus. În opinia lor, el nu reprezintă o amenințare iminentă.

În textele sale către reporteri, Lukas F. scrie:

Lukas F.: „Eram pregătit să fac multe”.
Reporter: Cât de multe?
Lukas F.: „Fără comentarii”.
Reporter: Te-ai schimbat de atunci?
Lukas F.: „Fără comentarii”.

Întrebat de ce mai postează în vechile chat-uri, el răspunde: „Cunosc câțiva dintre oameni, sunt foarte drăguți, îmi plac”. El scrie că este un „naționalist” și că ar putea încerca activismul juridic, poate să se alăture unui partid. Dar mai întâi va trebui să găsească un punct de sprijin. Spune că a trebuit întotdeauna să rezolve totul singur: chiar și declarația la poliție a dat-o fără un avocat prezent.

Întrebat ce ar face dacă va fi acuzat, Lukas F. A răspuns: Atunci sunt terminat.

Mai recent, a existat o oarecare mișcare la nivel internațional: cu puțin timp înainte de Paștele 2022, un tânăr de 15 ani a fost arestat în Danemarca, acuzat că este membru al Diviziei Feuerkrieg. Cam în același timp, câțiva jucători-cheie din rețea au dispărut, iar canalele de propagandă au tăcut. De atunci, a existat ceva mai puțină activitate în multe dintre chat-uri. Oamenii din mișcare presupun că mai mulți dintre camarazii lor au fost arestați cu toții în același timp, în SUA, în Țările de Jos.

Dar noi grupuri au fost înființate.

Vizita acasă

La sfârșitul lunii mai a acestui an, reporterii sună la ușa unui apartament de la etajul opt al unui bloc de apartamente din centrul orașului Potsdam. Ușa este deschisă de părinții lui Lukas F.. Mama lui este o femeie minionă care zâmbește mult, dar spune puțin. Tatăl său poartă un tricou de sport și vorbește, cerând să știe cine sunt oamenii și de ce au apărut neanunțați.

Jurnaliștii îi spun că știu despre investigația poliției din discuțiile pe chat. Și că vor să vorbească cu Lukas.

„Deja avem o conversație”, a spus tatăl său, „dar OK” - și dispare în apartament. O clipă mai târziu Lukas F. apare la uşă. Acum are 17 ani, e slab, deșirat. Ochii îi sunt aruncați în jos, părul întunecat îi coboară până la urechi.

„Nu mă interesează”, spune el și trântește ușa. După aceea, le trimite un mesaj reporterilor, spunându-le să nu se mai întoarcă niciodată.

Nici părinții lui nu spun nimic în ziua aceea. Mai târziu, ei trimit un mesaj prin care refuză cererea reporterilor pentru o întâlnire, deși răspund la câteva întrebări prin text. În aceste răspunsuri, tatăl lui Lukas a spus că fiul său este o victimă a pubertății și a circumstanțelor. El minimizează: „Nu a făcut niciodată rău nimănui”. Mama lui Lukas răspunde în rusă, spunând că este șocată, îngrozită și nu înțelege cum se pot întâmpla toate acestea.

Mai mulți membri ai familiei ne spun că a avut loc o ceartă mai devreme în acea zi și că tatăl a aruncat literatura nazistă a lui Lukas, inclusiv „Mein Kampf”, spunând că îl prostește.

La începutul lunii iunie, autoritățile din Brandenburg au luat măsuri. O unitate specială de poliție îl arestează pe Lukas F. în apartamentul părinților săi. Acum se află în închisoare undeva în Märkisch-Oderland. Serviciul de securitate l-a catalogat drept periculos, cineva care reprezintă o amenințare reală pentru public. Oficialii încă investighează. Ei îl suspectează că a pregătit un „act grav de violență împotriva statului”: un atac terorist, cu alte cuvinte.

La scurt timp după aceea, reporterii îi scriu lui Lukas F. în închisoare, oferindu-i încă o șansă de a comenta. Scrisoarea lor rămâne fără răspuns.

În ultimele luni, în Brandenburg s-a format o nouă trupă de adolescenți de extremă dreaptă. Baza lor este o casă abandonată la care au dobândit acces. Ei se salută formând degetele mâinii drepte într-un L și strigând „L liber”: Libertate pentru Lukas.

Această investigație este rezultatul unei colaborări jurnalistice dintre reporterii de la POLITICO, Insider și Welt am Sonntag, care lucrează împreună ca Axel Springer Investigations. Reporterii au folosit identități false pentru a se infiltra în rețea. Ei au vorbit, de asemenea, cu persoane din interior, oameni de știință, experți în terorism, servicii de informații, autorități de securitate și personalități importante din rețea și cu familiile acestora.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri