M.R.Ungureanu: Federația Rusă merită o carantină internațională de proporții. Reacția Occidentului a fost prea slabă

Data publicării:
mru - impartial

Întrebat, în emisiunea „Imparțial” de la Digi24, despre declarațiile împăciuitoare făcute marți de Vladimir Putin, Mihai Răzvan Ungureanu a spus: „Am început să ne uitam la genul acesta de informații ca și când ar fi vești bune, când, de fapt, totul este o enormă veste proastă: Federația Rusă încalcă suveranitatea unui stat independent și că de fapt Ucraina pentru Federația Rusă este doar un teritoriu de manevră, față de care își poate permite orice”.

Istoric de profesie, el a reamintit că Germania, când a atacat Polonia, la 1 septembrie 1939, a invocat exact aceleași două motive: protejarea etnicilor germani din teritoriul Poloniei și protejarea bazei militare de la Gdansk. „A urmat acel război ciudat. Occidentul și atunci a reacționat palid”, a menționat Mihai Răzvan Ungureanu.

În criza ucraineană, „reacția a fost întârziată din partea Occidentului, a fost prins pe picior greșit, când, de fapt, Federația Rusă merită o carantină internațională de proporții”, a declarat președintele Partidului Forța Civică.

M-aș fi bucurat să văd măcar un gest comun al tuturor statelor membre UE de a-și retrage ambasadorii de la Moscova. Toate statele Uniunii Europene”, a accentuat fostul ministru de Externe, când a fost întrebat cum ar putea să fie dură Europa, când depinde în așa mare măsură de gazul rusesc.

E adevărat, Vladimir Putin și-a temperat discursul, dar asta nu înseamnă nimic, pentru că el și-a construit agresiunea pe seama lipsei de reacție a Occidentului, a subliniat Mihai Răzvan-Ungureanu.

Pe de o parte, a explicat fostul ministru de externe, diplomații, pe care toată lumea îi hulește, încearcă să găsească cu maximă îndârjire și încăpățânare resurse pentru a calma spiritele. „Din fericire, guvernul instalat zilele trecute la Kiev nu a reacționat emoțional”, a menționat Ungureanu.

Logica Rusiei în conflictele înghețate

Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă azi în Crimeea e construcția unui conflict înghețat, care poate oricând să explodeze. „Vedem că în momentul de față Federația Rusă își creează practic avanposturi strategice pe tot țărmul de nord pontic, în așa fel încât să poată să aibă Republica Moldova sub ascultare, să aibă Ucraina sub autoritate, zona georgiană sub autoritate fără să mai fie nevoie a recurge la alte amenințări decât cele de genul celor pe care le-am văzut acum”, a subliniat Mihai Răzvan Ungureanu.

În ceea ce privește Crimeea, el a arătat că această regiune trăiește de la 1954 încoace aproape exclusiv, din punct de vedere economic, pe seama bazelor militare. Ele înseamnă aproape două treimi din produsul intern brut al acestei zone, la care se mai adaugă un câștig oarecare venit din turism. În momentul în care bazele sunt integral ale Federației Ruse, putem spune despre Crimeea că se află sub control rusesc. „Dacă e să ne referim la compoziție, singurii care sunt interesați de calitatea lor de cetățeni ucraineni sunt minoritarii tătari”. a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că modul în care procedează Federația Rusă nu e nou, a făcut-o pentru toată seria de conflicte înghețate deja existente - și în cazul transnistrean, și în cazul osetian. „Creează problema și apoi Occidentul vine să o rezolve. Eu arunc cu piatra în geam și apoi tu, proprietarul, trebuie să-l înlocuiești. Nu se poate merge la infinit cu așa ceva, iar acum a fost încălcată grav Carta Națiunilor Unite”, consideră Mihai Răzvan Ungureanu. În opinia sa aceasta dovedește, pe de o parte, cât de importantă ar fi fost reforma Națiunilor Unite, în prezent blocată în Consiliul de Securitate. dar și cât de fragile sunt aranjamentele de securitate în Europa. „OSCE-ul, în momentul de față, practic nu a existat”, a punctat fostul ministru de externe.

Indicatorii economici, mai siguri decât informațiile

În același timp, se desfășoară un război propagandistic de proporții, atrage atenția Mihai Răzvan Ungureanu. În aceste condiții, cotațiile bursiere, spune el, sunt relevante pentru gradul de instabilitate la care s-a ajuns în regiune. Inclusiv bursa de la Moscova a dat semne mari de neliniște, în timp ce moneda ucraineană s-a prăbușit. Nici forintul maghiar nu mai stă bine deloc. „Ceea ce se vede de ieri încoace, pe fondul agresiunii militare, este felul în care investitorii încep să-și reorienteze plasamentele. Din nou cotația pe aur și argint începe să crească, oamenii se duc să cumpere valori sigure și prevăd, pentru că suntem încă în plină iarnă, o creștere accentuată a prețului la gaze și la petrol. În ceea ce privește gazele, de aici încolo jocul devine strategic nu la nivel militar, cât la nivelul populației civile, care are nevoie de gaz”, a conchis Mihai Răzvan Ungureanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”