Marea Britanie. Jurnalele soldaților din Primul Război Mondial vor fi digitalizate

Data publicării:
razboi

„Jurnal de război” - aşa se numeşte giganticul proiect lansat de Arhivele Naţionale din Marea Britanie. Deja câteva mii din cele peste 1,5 milioane de documente au devenit, prin programul de digitalizare, un bun al întregii umanităţi.

Proiectul arhivistic este cu atât mai impresionant, cu cât peste un milion de oameni s-au oferit voluntari pentru a ajuta la digitalizarea documentelor.

„Ne-am hotărât să digitalizăm, să păstrăm arhivele pentru generaţiile viitoare, lucru, în mod evident, foarte important. Am făcut acest lucru şi pentru a pune acest material la dispoziţia oricui, oriunde s-ar afla în lume”, explică arhivistul William Spencer.

Documentele adună nu numai jurnalele unităţilor militare din armata britanică, ci şi pe cele ale diferiţilor soldaţi care au luptat în Marele Război. De multe ori, jurnalele păstrează ultimele gânduri ale celor care nu au supravieţuit războiului.

„Cred că punerea la dispoziţie pentru toată lumea a jurnalelor de război este extrem de importantă. Aceasta este materia primă cu care lucrăm pentru a studia Primul Război Mondial. Nu sunt genul de materiale pe care le poţi obţine dintr-o carte. Este ceea ce a fost scris în acel moment. Este experienţa de zi cu zi”, spune istoricul Andrew Robertshaw.

Proiectul Arhivelor Naţionale este doar unul dintre numeroasele programe prin care statul britanic va marca anul acesta 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. La randul ei, primăria din Paris a deschis o expoziţie cu poze şi documente de epocă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri