Marea Britanie va renunța la Mandatul European de Arestare. Londra își dorește "instrumente pentru extrădare rapidă"

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath In Manchester After Pop Concert Terrorist Attack Kills 22
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23: Armed police guard Greater Manchester Police station as a flag flies at half-mast in the background on May 23, 2017 in Manchester, England. Prime Minister Theresa May held a COBRA meeting this morning following a suicide attack at Manchester Arena as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had performed. Greater Manchester Police have confirmed the explosion as a terrorist attack with 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Guvernul de la Londra a anunțat că Regatul Unit nu va mai participa la schema europeană de accelerare a extrădării persoanelor care încalcă legea, după Brexit.

Mandatul de arestare european (EAW) a fost introdus în 2004 şi a înlocuit procesele îndelungate de extrădare între ţările UE. În virtutea EAW, un mandat emis de autoritatea judiciară dintr-un stat membru în vederea arestării unei persoane şi predării sale în vederea judecării este valabil în întreaga Uniune Europeană.

''Regatul Unit nu caută să participe la Mandatul de arestare european ca parte a viitoarei relaţii. În schimb, acordul ar trebui să ofere instrumente pentru extrădarea rapidă'', se arată în documentul publicat joi de executivul de la Londra, potrivit Agerpes.

De la crearea EAW, britanicii au folosit de mii de ori acest sistem, inclusiv pentru a repatria un bărbat care a participat la atacul comis la Londra în 2005 şi ulterior a fugit în Italia.

Londra a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi dorinţa unei viitoare independenţe economice şi politice care ar putea să o plaseze pe direcţia unei coliziuni cu Bruxellesul.

Marea Britanie a subliniat că îşi doreşte ca aranjamentele să le permită autorităţilor de reglementare din ambele părţi să coopereze pentru a gestiona regulile pe măsură ce ele "evoluează".

Mandatul prezentat joi menţionează că Marea Britanie a părăsit blocul comunitar cu aceleaşi reguli ca în UE, oferind astfel o "bază solidă" pentru încheierea evaluărilor la timp. De asemenea, Londra vrea ca acordul său comercial cu UE să includă angajamente de a nu slăbi protecţia legilor şi standardelor privind piaţa muncii.

În acelaşi timp, britanicii vor un acord separat privind pescuitul împreună cu acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană, cu negocieri anuale asupra împărţirii capturii totale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri