Matteo Renzi, însărcinat cu formarea noului guvern italian

Data publicării:
matteo renzi - flickr partito democratico 1

Fostul premier, Enrico Letta, şi-a dat demisia la sfârşitul săptămânii trecute, după o revoltă în sânul coaliţiei de guvernare.

Matteo Renzi a stat de vorbă cu șeful statului aproape o oră și jumătate. El va începe marți consultările pentru formarea unui nou guvern și ar putea depune jurământul joi.

Matteo Renzi este liderul Partidului Democrat şi a anunţat că va păstra actuala coaliţie de la Roma, aflată la putere de zece luni.

Formarea unui nou guvern nu va fi, însă, o misiune uşoară. Matteo Renzi a fost refuzat deja de doi colegi de partid, pe care dorea să-i numească miniştri la Cultură şi Economie. Mulți îi reproșează lui Renzi că nu a fost niciodată ales membru al Parlamentului.

„Renzi vine cu un bagaj politic relativ sumar. Este un fost cercetaș, un tânăr câștigător al concursului Roata norocului, un suporter pasionat al echipei de fotbal Fiorentina și primar al Florenței de mai puțin de cinci ani. Îi plac țintuele casual, cămășile deschise la guler și gecile din piele”, scrie comentatorul Gavin Hewitt de la BBC. Însă numirea lui ar putea însemna o revoluție în Italia, pentru că are un stil atipic și, în ochii multor italieni, el înseamnă schimbarea, arată jurnalistul BBC. Rămâne de văzut dacă și clasa politică va agrea aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri