Ministrul de Interne, Jorge Fernandez-Diaz: Risc ridicat de atentat terorist în Spania

Data publicării:
Jorge Fernandez Diaz ministru spaniol de interne MediafaxFoto 05.07

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez-Diaz. FOTO: MediafaxFOTO

''Suntem la un nivel maxim de alertă de la atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid'', soldate cu 191 de morți și 2.000 de răniți, a declarat Fernandez-Diaz.

Subliniind că nu vrea să provoace panică, ministrul a precizat însă că ''nivelul de alertă 4 (pe scara cu 5 trepte) corespunde unei realități''. ''Aceasta înseamnă că există un risc ridicat de atentat terorist și că avem datoria de a acționa în consecință, inclusiv informând opinia publică'', a afirmat ministrul spaniol de interne.

Spania nu are decât un număr relativ scăzut de persoane plecate să se alăture organizației jihadiste Statul Islamic (SI), a mai spus ministrul, estimând că cifra lor este de 116 și că au fost identificate 16 persoane care s-au întors.

El a reamintit că liderul SI, Abu Bakr al Bagdadi, ''pentru aniversarea proclamării califatului, a făcut apel la mujahedini să comită atentate acolo unde se află''. ''Există o mulțime de activități pe rețelele sociale'', a afirmat ministrul spaniol, fără să ofere detalii.

Fernandez-Diaz a evocat urgența unui nou risc, cel referitor la așa-zisul ''terorist frustrat'', ''care și-a încheiat procesul de radicalizare, dar care n-a mai putut să plece pentru a lupta într-o zonă de conflict și trebuie să rămână în țara sa. ''Este un potențial de risc pe care noi l-am detectat în Spania'', a conchis ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri