Ministrul educaţiei din Italia a demisionat după alocările bugetare sub așteptări

Data actualizării: Data publicării:
Lorenzo-Fioramonti
Foto: Facebook/Lorenzo Fioramonti

Ministrul italian al educaţiei, Lorenzo Fioramonti, a declarat miercuri că şi-a dat demisia după ce nu a reuşit să obţină de la guvern majorarea alocării bugetare despre care afirmă că este necesară pentru îmbunătăţirea calităţii şcolilor şi a universităţilor.

Demisia reprezintă o lovitură pentru guvern, ale cărui partide din coaliţia de guvernare (Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat) au opinii diferite despre problemele cu care se confruntă Italia, de la reforma zonei euro până la drepturile migranţilor, relatează Agerpres.

Gestul său evidenţiază, de asemenea, problemele cu care se confruntă Mişcarea 5 Stele, partidul antisistem din care face parte Fioramonti, care încearcă să se reorganizeze pe fondul nemulţumirii interne răspândite faţă de liderul său Luigi Di Maio.

În această lună, trei senatori ai partidului au trecut de partea Ligii, aflată în opoziţie.

Fioramonti a declarat că şi-a înaintat „demisia irevocabilă” prim-ministrului Giuseppe Conte printr-o scrisoare transmisă şefului executivului pe 23 decembrie.

Politicianul anunţase la scurt timp după formarea guvernului, în luna septembrie, că va demisiona în cazul în care cheltuielile pentru educaţie prevăzute în bugetul pentru 2020 nu vor fi majorate cu 3 miliarde de euro.

Puţini l-au crezut, chiar dacă procedura de aprobare a bugetului şi-a continuat parcursul prin parlament şi devenise clar că guvernul nu avea intenţia de a identifica resursele necesare pentru a-i satisface titularului portofoliului educaţiei solicitarea. Bugetul a fost aprobat luni.

„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că un ministru se ţine de cuvânt”, a declarat Fioramonti. El a precizat că va continua să sprijine guvernul în parlament, în calitate de deputat.

Italia alocă 3,6% din PIB învăţământului, de la nivelul primar la cel universitar, faţă de media de 5% a celor 32 de state membre ale OCDE.

Fost profesor de economie la Universitatea Pretoria din Africa de Sud, Fioramonti a fost unul din cei mai vocali miniştri în timpul celor trei luni în care a făcut parte din guvern.

Propunerile sale privind impunerea de noi taxe pe biletele de avion, plastic şi alimente zaharoase pentru a strânge fondurile necesare pentru învăţâmânt au fost atacate de criticii care au spus că italienii sunt deja supraimpozitaţi.

Un susţinător vocal al politicilor ecologice, Fioramonti a ţinut prima pagină a ziarelor atunci când a anunţat că Italia va deveni anul viitor prima ţară care va introduce studierea obligatorie în şcoală a schimbările climatice şi a dezvoltării durabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...