Ministrul grec de Finanţe: Profeţii au greşit - Grecia rămâne în zona euro

Data publicării:
greci

Şomajul în Grecia a atins un nou nivel record, 27,2% din populaţia activă, iar vestea unor noi concedieri nu poate decât să îi îngrijoreze pe cei care încă mai au un loc de muncă. Până la sfârşitul lui 2014, guvernul elen trebuie să reducă numărul funcţionarilor publici cu 15.000. În plus, potrivit acordului cu Troica, angajaţii mai în vârstă vor fi înlocuiţi cu tineri mai bine pregătiţi.

Oficialii de la Atena sunt însă optimişti şi consideră că economia dă semne de revenire. „Vedem luminiţa de la capătul tunelului, dar este nevoie de răbdare şi consecvenţă. S-a dovedit că profeţii catastrofei au greşit: Grecia rămâne în zona euro”, a declarat Yannis Stournaras, ministrul elen al Finanţelor.

Şi reprezentanţii Troicii spun că veştile din Grecia sunt foarte bune: „Guvernul elen şi partenerii săi europeni fac tot ce pot pentru a menţine acest program funcţional în ciuda unor condiţii foarte dificile, în ciuda unor întârzieri. Pe scurt, paharul este plin mai mult de jumătate”, a afirmat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI pentru Grecia.

Discuţiile de la Atena purtate între experţii financiari externi şi guvern s-au concentrat şi pe recapitalizarea băncilor din Grecia, în condiţiile în care patru dintre cele mai importante instituţii bancare intră în faza finală a acestui proces. Băncile au nevoie de aproximativ 27 de miliarde de euro pentru a-şi echilibra activele, iar recapitalizarea lor este garantată integral de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri