Noi proteste ale „vestelor galbene” în Franța. Un șofer a murit într-un accident într-o zonă blocată de manifestanți

Data publicării:
protest veste galbene

Francezii nemulţumiţi de politicile promovate de administraţia Macron sunt din nou în stradă. Pentru al şaselea weekend consecutiv, sute de membri ai mişcării Vestele Galbene mărşăluiesc pe străzile din Paris. Vineri noapte, traficul în mai multe zone ale ţării a fost perturbat şi un şofer a murit într-un accident survenit în apropiere de Perpignan, unde un sens giratoriu era blocat de manifestanţi, relatează presa internaţională.

Protestatarii s-au strâns iniţial pe colina Mont-martre, cel mai înalt punct al Parisului, în faţa bazilicii Sacre Coeure. Până acum, pentru protestele din Paris, Vestele Galbene au ales celebrul bulevard Champs Elysee.

Weekendul acesta au făcut apel pentru manifestaţii în alte puncte istorice, precum colina Montmartre, dar şi palatul Versailles, simbol al puterii din Franţa, unde se vor concentra azi protestele, potrivit organizatorilor. Prefectura a ordonat închiderea palatului pentru a evita posibile daune.

Apeluri la protest s-au mai făcut şi pentru punctele de trecere a frontierelor, cu scopul de a împiedica transportul de mărfuri, şi în faţa sediilor unor multinaţionale: Google, Amazon, Facebook şi Apple.

Până acum, acest marş s-a desfăşurat fără evenimente speciale. Mai devreme, într-un incident izolat, câţiva manifestanţi au aruncat cu fumigene spre forţele de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Săptămânile trecute, protestele au fost marcate de violenţe nemaiîntâlnite în Franţa de jumătate de secol. Bilanţul ultimelor 5 săptămâni, unul încă provizoriu, vorbeşte de 9 morţi, aproxiamtiv 3.000 de răniţi, sute de arestări şi pagube materiale de peste 200 de milioane de euro, în timp ce comercianţii din Paris reclamă pierderi de peste un miliard de euro.

Protestele vestelor galbene au început pe 17 noiembrie. Principala nemulţumire a manifestanţilor era iniţial majorarea, de anul viitor, a preţului carburanţilor.

Guvernul a renunţat între timp la taxa pe carburanţi. Totuşi, valul de nemulțumire s-a propagat şi acum vizează în general politicile executivului şi ale preşedintelui francez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri