Oficial UE: Nu comentăm publicarea interceptării discuţiei dintre Nuland şi diplomatul SUA de la Kiev

Data publicării:
CE

 

(Pia Ahrenkilde Hansen)

"Nu vom comenta, din principiu, publicarea unor astfel de interceptări şi nu mă voi aventura în interpretările pe care mi le cereţi", a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, întrebată dacă publicarea acestei interceptări este interpretată de Bruxelles ca un act de transparenţă sau ca unul nociv pentru relaţia UE-SUA.

Oficialul european a mai precizat că "preocuparea" UE este de a încerca să-i ajute pe ucraineni "să găsească o soluţie la criza actuală". "Şi vom continua, împreună cu partenerii noştri internaţionali, să facem toate eforturile pentru a susţine procesul în curs, dialogul, procesul politic în vederea găsirii unor soluţii pentru Ucraina. Evident că Ucraina decide, dar noi suntem acolo, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a o ajuta", a spus Pia Ahrenkilde Hansen, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al CE a refuzat să se pronunţe asupra originii acestor interceptări sau a intenţiilor din spatele publicării înregistrării pe internet. De asemenea, Hansen nu a oferit detalii despre măsurile de securitate ale UE pentru a evita interceptarea unor astfel de convorbiri, precizând doar că acestea există.

O voce dintr-o înregistrare audio atribuită Victoriei Nuland - asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afaceri Europene şi Eurasiatice - rosteşte o înjurătură la adresa Uniunii Europene într-o discuţie cu ambasadorul SUA la Kiev pe tema modului de gestionare a crizei din Ucraina.

"F... UE", afirmă vocea care seamănă cu cea a Victoriei Nuland într-o conversaţie prin telefon cu ambasadorul SUA la Kiev, Geoff Pyatt, pe tema modalităţilor de gestionare a crizei politice din Ucraina, potrivit unei înregistrări difuzate, joi, pe YouTube.

Conform Agenţiei France-Presse, vocea pare a fi cea a Victoriei Nuland, însă acest lucru nu poate fi stabilit cu certitudine.

Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat, potrivit AFP: Faptul că înregistrarea a fost difuzată de "Guvernul rus spune ceva despre rolul Rusiei".

Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeană, relatează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki nu a dezminţit acest apel telefonic, dar a refuzat să spună mai multe despre o "conversaţie diplomatică privată".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...