Analiză „Pânza de păianjen” a Ucrainei și „muștele rusești”. Serviciile secrete ale Kievului se întrec în planuri de sabotare a Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-1007182682
Imagini din satelit care arată 3 bombardiere strategice ruse distruse pe pista bazei aeriene de la Belaia, Siberia, în urma atacului ucrainean cu drone kamikaze. Foto: Profimedia Images

În noiembrie 2023, în timp ce Rusia bombarda neîncetat orașele ucrainene, Kievul a decis că trebuie să distrugă purtătoarele de rachete ale Moscovei. Rezultatul, Operațiunea Pânză de Păianjen, s-a concretizat la începutul lui iunie, la aproximativ 18 luni de la conceperea sa inițială.

Ucraina pregătește noi atacuri îndrăznețe

Atacul șocant asupra flotei de bombardiere strategice ale Rusiei a lovit 41 de aeronave și a implicat mituirea agenților vamali ruși, contrabanda cu drone încărcate cu explozibili și ținerea în necunoștință de cauză a înalților oficiali guvernamentali. Având în vedere natura îndrăzneață a complotului, ne întrebăm ce altceva a mai gândit armata ucraineană în acest timp, scrie UnHerd.

Dacă e să-i dăm crezare lui Andrii Iermak, fostul producător TV devenit consilier al lui Zelenski, vor urma și mai multe. Săptămâna aceasta, Iermak a promis mai multe astfel de „surprize” pentru Rusia, promițând că „fiecare rus trebuie să simtă cum este să fii în pericol constant”. Acest zel pentru atacuri surpriză este de înțeles, Ucraina având motive puternice să lanseze alte atacuri prin ambuscadă. Operațiunea a demonstrat că rețeaua Ucrainei ar putea acoperi mult mai mult din Rusia decât se credea anterior.

Raiduri îndrăznețe fac furori în întreaga lume într-un moment în care Ucraina se luptă cu Orientul Mijlociu pentru primele pagini ale ziarelor. Atacurile reușite sunt un motiv de unire pentru populația asediată a Ucrainei, iar Kievul a publicat imediat imagini cu implementarea meticulos înregistrată a sistemului „Pânză de Păianjen”. Acestea arată că Ucraina nu numai că este încă în lupta împotriva Rusiei, dar câștigă de fapt inițiativa, având încă „cărți” de jucat, indiferent de ce ar fi sugerat Donald Trump. Operațiuni de acest gen sunt o modalitate de a-l face pe Vladimir Putin să pară vulnerabil în ochii unui președinte american care detestă ceea ce percepe a fi slăbiciune.

Aspectul cheie în câștigarea războiului contra Rusiei

Totuși, astfel de operațiuni au și ramificații pe câmpul de luptă. Kievul încearcă să profite de câștiguri. Luptătorii ucraineni de nivel înalt insistă nu doar că războiul poate fi încă câștigat, ci și că metodele asimetrice vor fi un aspect cheie, Mamuka Mamulașvili din Legiunea Georgiană susținând recent că 2.000 de atacuri ar putea distruge lanțurile logistice ale Rusiei.

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că se pregătesc mai multe operațiuni, încurajate de concurența dintre Direcția Principală de Informații (GUR) și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Aceste agenții au tactici diferite, iar rivalitatea lor a fost comparată cu cea a FBI și CIA. Printre țintele probabile se numără Podul Kerci, complexele militar-industriale, aerodromurile și posturile de comandă și control.

Între timp, Ucraina a întrerupt, de asemenea, activitățile mercenarilor ruși în Africa și transporturile de arme către Moscova. Kievul este nerăbdător să-și arate influența în Rusia, un atac GUR din mai asupra unei baze militare de lângă Vladivostok marcând cea mai îndepărtată țintă de până acum din război.

Sunt probabile mai multe ucideri țintite, operațiuni de sabotaj și atacuri asupra țărilor care furnizează arme Rusiei, alături de operațiuni maritime. La un moment dat, Ucraina a luat în considerare plasarea de drone maritime în containere de marfă pentru a lovi navele rusești din Pacificul de Nord.

Deși operațiunile secrete ale Ucrainei au stârnit tensiuni cu Casa Albă în trecut, chiar și în timpul președinției lui Joe Biden, atacurile recente ale Israelului asupra Iranului au arătat cum un Trump, inițial reticent, poate fi convins să sprijine atacurile odată ce vede că acestea au succes. Pânza de păianjen a Ucrainei ar putea prinde mult mai multe muște rusești.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut...
Digi FM
Monica Anghel, reacție după ce a fost victima unei fraude cu inteligență artificială: „Mi-au furat imaginea...
Pro FM
Cum arată vacanța perfectă pentru Andrea Bocelli și soția lui, Veronica: „Nu căutăm neapărat orizonturile...
Film Now
Cum arată actorul din Young Sheldon la 17 ani. A devenit faimos la 8 ani, vorbește mai multe limbi și are...
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi...
Newsweek
De ce pensiile speciale vor rămâne mai mari de 20.000 lei/lună? Ministrul justiției a făcut anunțul
BUCURESTI - PRESEDINTE - CONSULTARI CU PARTIDELE - 19 IUN 2025
Moşteanu nu susține introducerea serviciului militar obligatoriu: „România are nevoie de o armată...
Digi World
Cod roșu pentru organism. Cum îți poate afecta inima căldura extremă din timpul verii
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
Logodnica lui Jason Statham, abdomen cu pătrățele, pe iaht, în Positano. Starul filmelor de acțiune, cum nu...
UTV
Marilu și-ar fi pierdut viza de Australia după ce Iustin a postat clipul controversat pe Instagram