Parlamentul European aprobă un ajutor istoric de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Data publicării:
Parlamentul European
Mecanismul adoptat de PE prevede creşterea sprijinului bazat pe granturi. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European a dat undă verde marţi Planului de creştere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, cel mai mare instrument de sprijin din istoria acestei ţări.

Legislativul comunitar a aprobat Mecanismului de reformă şi creştere pentru Republica Moldova cu o largă majoritate: 499 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 44 abţineri, informează Agerpres.

Eurodeputaţii au aprobat practic un acord provizoriu la care au ajuns negociatorii PE şi ai Consiliului pe 19 februarie cu privire la Mecanismul de reformă şi creştere pentru Republica Moldova. Prin granturi şi împrumuturi cu dobândă scăzută, mecanismul urmăreşte să ajute Republica Moldova să facă faţă provocărilor majore cu care se confruntă, în special impactului profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii, economiei şi populaţiei ţării.

Instrumentul ar trebui, de asemenea, să consolideze rezistenţa Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride şi a ingerinţelor Rusiei care vizează procesele şi instituţiile sale democratice, menţionează un comunicat al PE.

Mecanismul adoptat de PE prevede creşterea sprijinului bazat pe granturi: negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi - o creştere de 100 de milioane de euro faţă de propunerea iniţială - alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută. Această ajustare va permite Moldovei să se reformeze fără a acumula datorii nesustenabile.

Mecanismul prevede de asemenea o prefinanţare de 18% din sprijinul total, în creştere faţă de procentul de 7% propus iniţial, permiţând mobilizarea rapidă a resurselor pentru a stimula securitatea energetică, infrastructura de combatere a corupţiei şi modernizarea serviciilor publice.

20% din fondurile nerambursabile vor fi alocate pentru consolidarea instituţiilor Republicii Moldova prin intermediul sistemelor de guvernanţă digitală, al formării funcţionarilor publici şi al reformelor judiciare - condiţii prealabile pentru o gestionare eficace a fondurilor UE.

Pentru a asigura un control parlamentar deplin, acordul instituie un dialog între Parlament şi Comisie pentru a evalua periodic progresele înregistrate în punerea în aplicare.

Acordul permite, de asemenea, contribuţii voluntare din partea altor donatori, cum ar fi organizaţiile financiare internaţionale, pentru a oferi Republicii Moldova sprijin financiar suplimentar. În cele din urmă, mecanismul nu poate sprijini activităţi sau măsuri care ar submina suveranitatea sau integritatea teritorială a ţării.

„După 3 luni de negocieri, am agreat un acord pe această Facilitate care cuprinde trei lucruri foarte importante pentru Moldova. (...) Am reuşit să aprobăm Facilitatea mai repede decât alte dosare legislative similare. În felul acesta, fondurile vor ajunge în Republica Moldova încă din luna aprilie”, a declarat Siegfried Mureşan, co-raportor al PE pentru acest mecanism de creştere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniţi la nivelul Parlamentului European în a sprijini şi mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă. Uniunea Europeană este sigură doar dacă Republica Moldova este sigură. În contextul evoluţiilor geopolitice şi al schimbărilor în relaţiile transatlantice, este în interesul nostru de securitate să ajutăm Moldova să fie stabilă şi să continue integrarea europeană”, a mai afirmat Mureşan în comunicat.

După unda verde din partea Parlamentului, acordul provizoriu va trebui acum să fie aprobat de Consiliu. Instrumentul va intra în vigoare după aprobarea de către Parlament şi Consiliu şi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie