Partidul aflat la putere în Polonia, dispus să discute cu extrema dreaptă din Italia și Spania

Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki Foto: Guliver/Getty Images

Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS), este pregătit să discute despre o alianță în Parlamentul European cu partidul italian de extremă dreapta Liga și cu formațiunea politică spaniolă Vox, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Vicepremierul italian Matteo Salvini încearcă să formeze o alianță a partidelor care sunt împotriva politicilor UE pentru imigranți, însă până acum progresul a fost pus în dificultate din cauza intereselor naționale.

„Suntem flexibili, însă scoatem din calcul orice alianță care ar conține Frontul Național din Franța ca membru”, a declarat Morawiecki, referindu-se la partidul lui Marine Le Pen. „Suntem pregătiți să discutăm cu partidul lui Salvini, cu partidul Vox din Spania, dar și cu altele”, a adăugat acesta.

Citiți șiCine este și ce susține Vox, partidul de extremă dreaptă care ia avânt în Spania 

Cu toate acestea, formațiunile politice PiS și Liga Dreptății au perspective diferite asupra economiei. Formațiunea politică poloneză este de asemenea suspicioasă asupra relațiilor pe care Le Pen și Salvini le au cu Moscova, precizează Reuters.

Citiți și:  Proteste și populism în Europa. Ce influență are Rusia?

 Cum racolează ideologul lui Trump adepți de extremă dreapta din partidele aflate la guvernare în Europa

Mai multe sondaje arată că partidele care promovează politici antiimigranți sunt din ce în ce mai populare în Europa.

Polonia va organiza alegeri pentru Parlamentul European duminică, 26 mai, atunci când acest scrutin se desfășoară în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România.

Citiți și: Alegeri europarlamentare 2019. Jocul celor opt familii politice din actualul Parlament European

Îngrijorare. Populismul, la cel mai ridicat nivel din 1930

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri