Povestea adolescentului care a ajuns cel mai căutat criminal cibernetic din Europa. Ce condamnare a primit pentru 30.000 de infracțiuni

Data publicării:
Julius Kivimäki
Julius Kivimäki care a fost unul dintre cei mai căutați criminali din Europa, a fost condamnat la închisoare pentru că a șantajat 33.000 de pacienți cărora le-a furat înregistrările de la ședințele de terapie.  FOTO: captură Youtube

Un hacker celebru, care a fost unul dintre cei mai căutați criminali din Europa, a fost condamnat la închisoare pentru că a șantajat 33.000 de pacienți cărora le-a furat înregistrările de la ședințele de terapie.  

Întemnițarea lui Julius Kivimäki pune capăt unei anchete de crimă cibernetică care a început acum 11 ani, când el avea doar 13 ani și a ajuns într-o bandă de hackeri, scrie BBC.

Una dintre victime a povestit cum a luat hackerul legătura cu ea. Ea era într-o saună finlandeză când a primit un mesaj pe telefon de la un expeditor anonim care avea numele ei, numărul de asigurare socială și alte detalii private. Ea a spus că la început a fost surprinsă de cât de politicos a fost tonul din mesajul care începea cu formularea „stimată doamnă Parikka”. Expeditorul i-a scris însă după aceea că obținuse informațiile ei private de la un centru de psihoterapie în care era pacientă. Aproape scuzându-se, el i-a scris că o contactează direct, deoarece compania ignoră faptul că datele personale au fost furate.

Doi ani de înregistrări amănunțite ale discuțiilor cu terapeutul ei în timpul a zeci de ședințe erau acum în mâinile acestui bărbat care a șantajat-o că dacă nu plătește o răscumpărare în 24 de ore, informațiile vor fi postate online. „A fost un sentiment sufocant”, spune ea. „Stăteam acolo în halat, simțind că cineva mi-a invadat lumea privată și încerca să câștige bani din trauma vieții mele.”

Tiina și-a dat seama repede că nu era singura în situația asta. Datele a încă 33.000 de  pacienți de terapie au fost furate și mii au fost șantajați în ceea ce a devenit cunoscut ca dosarul penal din Finlanda cu cel mai mare număr de victime.

Baza de date furată de la cabinetul de psihoterapie Vastaamo conținea informații sensibile despre subiecte sensibile, de la relații extraconjugale până la mărturisirea crimelor. Toate ajunseseră acum o monedă de schimb.

Mikko Hyppönen, de la firma finlandeză de securitate cibernetică WithSecure, care a cercetat atacul, spune că evenimentul a provocat un șoc în țară și a ținut prima pagină a buletinelor de știri zile întregi. „Un atac cibernetic de o asemena  amploare este un dezastru pentru Finlanda – toată lumea știa pe cineva afectat”, spune el.

Toate acestea s-au întâmplat în 2020, în timpul blocajelor din cauza pandemiei, iar cazul a uimit lumea securității cibernetice.

Impactul e-mailurilor a fost devastator. Avocata Jenni Raiskio reprezintă 2.600 dintre victime și, la proces, a spus că firma ei a fost contactată de persoane ale căror rude și-au luat viața după ce fișele pacienților au fost publicate online.  

Șantajistul le cerea victimelor să-i plătească 200 de euro (171 de lire sterline) în 24 de ore și le amenința că în caz contrar publica informațiile. Dacă nu era respectat acest termen, mărea suma la 500 de euro. Aproximativ 20 de persoane au plătit înainte ca victimele să-și dea seama că este deja prea târziu. Informațiile lor erau deja publicate cu o zi înainte, pe darknet.

Mikko și echipa sa au încercat să ajute poliția, iar ipoteza lansată a fost că hackerul ar fi probabil din Finlanda.

Una dintre cele mai mari investigații ale poliției din istoria țării a dus către un tânăr finlandez, care era un membru cheie al mai multor bande cibernetice de adolescenți, care au provocat haos între 2009 și 2015.

La 17 ani a fost arestat și a fost găsit vinovat de 50.700 de infracțiuni de piraterie informatică. A primit doi ani de închisoare cu suspendare, decizie care a fost criticată intens. După arestarea sa și înainte de condamnare, adolescentul a  comis unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri ale unei bande de hacking, comis de Crăciun și care a vizat cele mai mari două platforme de jocuri. Zeci de milioane de jucători nu au putut să descarce jocuri sau să le joace online cu prietenii lor.

Un hacker care îl cunoștea a declarat pentru BBC că Kivimaki era un adolescent ranchiunos căruia îi plăcea să se răzbune pe rivali și să-și arate abilitățile online. „Era foarte bun în ceea ce făcea și nu-i păsa de consecințe. Mergea întotdeauna mai departe decât alții în atacuri. În ciuda atenției acordate, el făcea amenințări cu bombă fără măcar să își schimbe viața”, a spus Ryan.  

Numele lui a mai fost legat de câteva atacuri cibernetice minore după condamnare, și ani de zile nu s-a mai auzit nimic despre el până când numele său a fost legat de atacul cu fișele pacienților de la clinica de terapie.

Poliția finlandeză a avut nevoie de aproape doi ani pentru a strânge dovezi și a notifica Interpol că tânărul devenise unul dintre cei mai căutați criminali din Europa. Dar nimeni nu știa unde era tânărul care ajunsese la vârsta de 25 de ani.

El a fost găsit din greșeală în februarie anul trecut, când poliția din Paris a mers la apartamentul său după ce a primit un apel pentru violențe domestice. Ei au descoperit că Kivimäki avea acte false. A fost extrădat rapid în Finlanda, unde poliția a început să se pregătească pentru unul dintre cele mai importante procese din istoria țării.

Detectivul Marko Leponen a condus cazul de trei ani și spune că a fost cel mai mare din cariera lui. „Am avut peste 200 de ofițeri care au lucrat la acest caz, ancheta inclus multe declarații și mărturii ale victimelor”.

Reporterii erau prezenți la toate termenele procesului. Kivimäki a susținut că era nevinovat, dar dovezile împotriva lui erau copleșitoare.

Detectivul Leponen a spus că o probă esențială a fost conectarea contului bancar al lui Kivimäki la serverul folosit pentru a descărca datele furate.

În cele din urmă, judecătorii l-au condamnat. Potrivit instanței, Kivimäki s-a făcut vinovat de peste 30.000 de infracțiuni - câte una pentru fiecare victimă.

A fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare dintr-un maxim de șapte ani, dar este probabil să ispășească doar jumătate din cauza timpului deja executat și a sistemului de justiție finlandez.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...