Premierul Janez Jansa, după ce Timmermans a refuzat să se pozeze cu acesta: Slovenia nu este o colonie

Data publicării:
Janez Jansa ursula von der leyen
Frans Timmermans a refuzat să se alăture fotografiei de grup în care ceilalţi membri ai Comisiei Europene au apărut alături de premierul conservator sloven Janez Jansa. Foto: Profimedia Images

Slovenia ''nu este un stat membru de mâna a doua'' în Uniunea Europeană, a declarat, vineri, premierul sloven Janez Jansa, în urma unui incident cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, petrecut joi la lansarea preşedinţiei slovene a Consiliului UE, relatează AFP.

Situaţie rară la astfel de evenimente, Timmermans a refuzat joi să se alăture fotografiei de grup în care ceilalţi membri ai Comisiei Europene au apărut alături de premierul conservator sloven.

Prin gestul său, vicepreşedintele executivului comunitar (însărcinat cu Pactul Verde european) a dorit să protesteze împotriva ''atacului inacceptabil şi calomnios'' al lui Janez Jansa la adresa a doi procurori sloveni care urmau să fie delegaţi în noul Parchet european condus de Laura Codruţa Kovesi, dar care nu au mai ajuns în aceste funcţii din cauza opoziţiei guvernului sloven.

Janez Jansa a pus la îndoială imparţialitatea şi independenţa celor doi procurori, pe care i-a arătat apărând într-o fotografie împreună cu eurodeputaţi socialişti.

''Au existat întrebări concrete despre statul de drept, iar noi le-am răspuns'', a spus, vineri, la o întâlnire cu jurnalişti străini, premierul sloven, care acuză frecvent partizanatul de stânga al presei şi al justiţiei din ţara sa.

Întrebat despre reacţia lui Frans Timmermans, Jansa a răspuns că nici nu a băgat de seamă că acesta lipsea din fotografia de grup, conform Agerpres.

''Nu avem nicio problemă ca cineva să verifice orice ar dori: statul de drept, libertatea presei, finanţarea mass-media'', dar ''Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua. Insistăm asupra unui tratament echitabil'', a subliniat premierul sloven.

La ultimul summit european el şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au fost singurii care l-au susţinut pe premierul ungar Viktor Orban în faţa criticilor altor lideri europeni asupra noii legi ungare menite să combată promovarea homosexualităţii în şcoli.

''Uniunea Europeană nu este o uniune fără Europa Centrală'', a mai spus Jansa vineri, avertizând împotriva unei politici ''a standardelor duble'' care ar putea duce la ''prăbuşirea'' Uniunii Europene.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul lucru pe care un vlogger american l-a urât în România. I-a sfătuit pe toți urmăritorii să evite asta...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Cu ce pensie rămâi după plata CASS și a impozitului? Pierzi 190 lei la o pensie de 4.000 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...