Guvernul britanic face primul pas către alegeri anticipate

Data actualizării: Data publicării:
The State Opening Of Parliament 2017
Foto: GettyImages

Guvernul britanic urmează să facă primul pas către convocarea unor alegeri anticipate, transmite joi televiziunea Sky News, preluată de Reuters. Postul afirmă că mai mulţi miniştri vor înainta parlamentului de la Londra o moţiune ce va fi dezbătută săptămâna viitoare, informează Agerpres.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit.

Johnson a declarat că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

„Dacă deputaţii vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea această oportunitate doar dacă acceptă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie”, a declarat Boris Johnson, citat de BBC.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziţie) condiţionează susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, potrivit Mediafax.

Boris Johnson a insistat că doreşte retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană săptămâna viitoare

Joi, Johnson a insistat că doreşte retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană săptămâna viitoare, deşi apar tot mai multe apeluri la rezolvarea prin alegeri a impasului parlamentar legat de Brexit.

Parlamentarul conservator Andrew Bridgen, susţinător al Brexit-ului, a apreciat într-un mesaj în reţeaua Twitter că "numai alegerile generale pot injecta o nouă democraţie în componenţa camerei (Camera Comunelor - n. red.) şi ne pot permite să aplicăm rezultatului referendumului" din 2016, prin care alegătorii britanici s-au pronunţat pentru retragerea ţării din UE.

Prim-ministrul a declarat însă că aşteaptă un răspuns de la Bruxelles la solicitarea sa de amânare a datei Brexit-ului după 31 octombrie, informează DPA.

Liderul conservatorilor din Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg, a susţinut în faţa colegilor că este "imposibil de garantat" că acordul pentru Brexit convenit cu UE ar reveni în parlament fără modificări după eventuale alegeri, deoarece partidele ar face în campanie promisiuni care ar necesita noi amendamente.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri