Racheta care a doborât zborul MH17 a provenit din Rusia și a fost lansată din zona suspectată

Data actualizării: Data publicării:
298 Crew And Passengers Perish On Flight MH17 After Suspected Missile Attack In Ukraine
GRABOVO, UKRAINE - JULY 20: Ukrainian rescue servicemen look through the wreckage of Malaysia Airlines flight MH17 on July 20, 2014 in Grabovo, Ukraine. Malaysia Airlines flight MH17 was travelling from Amsterdam to Kuala Lumpur when it crashed killing all 298 on board including 80 children. The aircraft was allegedly shot down by a missile and investigations continue over the perpetrators of the attack. (Photo by Rob Stothard/Getty Images)

Racheta care a doborât cursa Malaysia Airlines MH17 a provenit din Rusia, au transmis, miercuri, anchetatorii internaționali care s-au ocupat de caz, potrivit BBC News.  De asemenea, procurorii au spus că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii pro-ruși. Mai mult, familiilor victimelor li s-a spus că racheta BUK a fost transportată înapoi în Rusia, după ce cursa MH17 a fost doborâtă. 

„Aeronava a fost doborâtă de o rachetă BUK. Racheta a fost adusă de pe teritoriul Federației Ruse și după doborâre a fost trimis înapoi în Rusia”, a spus Wilbert Paulissen, șeful echipei de detectivi ai Olandei pentru The Guardian

Paulissen a adăugat că racheta a fost lansată dintr-un câmp aflat la șase kilometri sud de satul Snizhne. 

„La momentul lansării acea zonă era sub controlul luptătorilor pro-ruși”, a spus anchetatorul. 

De asemenea, respectiva zonă este cu siguranță locul lansării rachetei. Martorii au declarat pentru procurori că au auzit o „explozie puternică și un zgomot șuierător” urmată de o urmă de fum pe cer. 

Cursa Mh17 s-a prăbușit la aproximativ 25 de kilometri de locul în care a fost lansată racheta rusească, la ora 16.20 după-amiaza pe 17 iulie 2014, a spus Paulissen.

Informația privind locul lansării a fost confirmată de datele de la sateliți oferite de SUA și de Agenția Spațială Europeană. 

Potrivit echipei internaţionale de investigaţie, avionul cu 298 de oameni la bord a fost doborât de un „sistem de apărare sol-aer”, de tip BUK, adus din Rusia în Ucraina de o miliţie prorusă.

Experţii au respins teoria vehiculată la un moment dat potrivit căreia aeronava ar fi fost doborâtă de un alt avion. 

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmărit 500.000 de clipuri şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

Rudele victimelor au precizat că anchetatorii le-au spus că peste 100 de persoane vor fi anchetate pentru doborârea avionului. Anchetatorii au precizat că există o șansă „reală” ca cei care au fost implicați în doborârea avionului MH17 să fie anchetați. 

Până acum procurorii nu au putut depună plângeri deoarece nu există un consens internațional cu privire la instanța în care ar putea fi judecat cazul. 

Robby Oehler, a cărei nepoată a murit atunci, a declarat pentru BBC că procurorii le-au spus peste 100 de persoane vor fi anchetate cu privire la doborârea avionului.

„Ne-au spus cum a fost transportată racheta și cum au găsit dovezi din ascultarea unor convorbiri telefonice, fotografii, filmări”, a declarat bărbatul.

De asemenea, el a mai precizat că procurorii au spus că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii pro-ruși.

Echipa de procurori care investighează acest caz este formată din procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaezia și Ucraina. Raportul va sta la baza unui viitor proces penal.

Zborul MH17 s-a prăbuşit ca urmare a exploziei unei rachete în afara avionului, în partea stângă a cabinei piloţilor. Aceasta era de tip 9 M 318M, o rachetă compatibilă cu sistemul BUK. Ca urmare a exploziei, partea din faţă a avionului s-a dezintegrat. Avionul s-a rupt în aer, iar rămăşiţele epavei s-au prăbuşit pe o suprafaţă de 50 de kilometri în estul Ucrainei, au concluzionat procurorii anul trecut. 

298 de oameni au murit pe 17 iulie 2014, după ce avionul cu care călătoreau a fost doborât în estul Ucrainei de o rachetă. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri