Raport. FMI recunoaşte că a făcut greşeli grave în Grecia

Data publicării:
logo FMI-3

Într-un document intern „strict confidenţial”, citat de Mediafax, FMI arată că a subestimat semnificativ pagubele aduse economiei grecești de măsurile de austeritate impuse guvernului. Grecia este în recesiune de şase ani.

În raportul intern, FMI recunoaște că şi-a încălcat propriile reguli pentru a face ca datoria publică uriaşă a Greciei să pară sustenabilă şi că, de fapt, ţara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finanţare.

În ultimii trei ani, mai mulţi oficiali importanţi din cadrul FMI, printre care şi directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat în repetate rânduri că nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar împrumuturile pot fi restituite integral şi la timp.

Doi foşti oficiali ai FMI susţin că şeful biroului de avocatură din cadrul instituţiei, Sean Hagan, a avertizat în repetate rânduri la mijlocul anului 2010 că acordul cu Grecia riscă să încalce regulile Fondului.

FMI a estimat iniţial că Grecia va pierde 5,5% din PIB în perioada 2009 - 2012. Impactul economic a fost însă mult mai grav, de 17% din PIB.

În plus, şomajul a depăşit 25%, în timp ce proiecţiile iniţiale ale Fondului indicau un vârf de 15% în 2012.

Totuși, se arată în documentul intern, modul în care a fost abordată criza, în coordonare cu Uniunea Europeană, a însemnat mai mult timp pentru a limita impactul asupra zonei euro.

În plus, oficiali ai FMI consideră că experienţa acumulată în Grecia va ajuta în viitoare situaţii de criză, iar instituţia nu a avut alternative la momentul respectiv.

„Ceea ce s-a întâmplat atunci este mult mai uşor de observat în retrospectivă. Nu erau satisfăcute toate criteriile pentru accesul excepţional aşa cum era definit la acea dată. Cu toate acestea, era nevoie urgentă de sprijin”, a declarat Christine Lagarde, citată de Wall Street Journal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri