Războiul cărnii în Spania. Un ministru a fost atacat dur de colegi în urma unei campanii care promovează consumul moderat

Data actualizării: Data publicării:
felii de jamon pe un tocator de lemn
Sistemul alimentar global este responsabil de aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, iar producţia de carne de vită reprezintă principalul contributor din sectorul agricol. Foto: Profimedia Images

Un ministru spaniol a fost criticat de membrii propriului său guvern de coaliție din cauza încercărilor sale de a promova reducerea consumului de carne, relatează BBC.

În această săptămână, ministrul pentru consum, Alberto Garzon, a lansat o campanie pentru a încuraja spaniolii să mănânce mai puțină carne.

„Consumul prea mare de carne este dăunător pentru sănătatea noastră și pentru planetă”, a spus Garzon într-un videoclip difuzat pe Twitter.

Dar unii miniștri ai cabinetului i-au criticat demersul.

„Mi se pare că este o campanie neinspirată”, a spus ministrul Agriculturii, Luis Planas, într-un interviu acordat unui post de radio local.

Campania „Mai puțină carne, mai multă viață” este „nedreaptă” față de industria cărnii din Spania, care are o contribuție majoră la economia țării, a spus Planas. Aceste opinii au fost exprimate și într-o scrisoare deschisă adresată lui Garzon, trimisă de șase asociații ale producătorilor de carne. Asociațiile l-au acuzat pe ministru că a defăimat un sector care reprezintă 2,5 milioane de locuri de muncă și exporturi în valoare de aproape 9 miliarde de euro.

În urma acestor critici, Garzon, a mers la televiziunea publică pentru a-și apăra campania și pentru a-și clarifica mesajul. Ministrul a spus că ideea nu este să se renunțe total la consumul de carne, ci îi îndeamnă pe oameni să urmeze recomandările autorității de reglementare a alimentelor din Spania, care recomandă consumul a 200-500 de grame de carne pe săptămână.

În acest moment, spaniolul mediu mănâncă mai mult de 1 kilogram de carne pe săptămână, a spus el.

Organizația Mondială a Sănătății spune că multe autorități naționale din domeniul sănătății recomandă oamenilor să limiteze consumul de carne procesată și carne roșie, care sunt legate de riscuri crescute de deces din cauza bolilor de inimă și diabet.â

Emisiile produse de industria cărnii au fost, de asemenea, legate de schimbările climatice.

Dar carnea rămâne un aliment de bază pentru mulți oameni din întreaga lume din motive culturale, economice și personale.

Premierul spaniol Pedro Sanchez pare să ia partea celor care preferă carnea. Întrebat de jurnaliști în legătură cu acest subiect, Sanchez a spus că o friptură este „imbatabilă”.

Disputa a scos încă o dată la lumină diferențele politice dintre partidele de coaliție din Spania. Planas face parte din Partidul Socialist al lui Sanchez, care are un sprijin puternic în unele zone rurale și în rândul alegătorilor tradiționali ai clasei muncitoare. Garzon este din partidul de stânga Unidas Podemos, care depinde de alegătorii progresiști mai tineri, din mediul urban.

Consumul de carne este un subiect controversat și în Franța vecină, unde guvernul l-a criticat pe primarul Lyonului pentru eliminarea cărnii din meniul școlar al elevilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri