Războiul dronelor. Ucraina vrea să producă 2,5 milioane de UAV în acest an. „Ucrainenii au dus războiul la un nou nivel”

Data publicării:
Militar ucrainean dintr-o unitate de drone
Militar ucrainean dintr-o unitate de drone. Foto: Profimedia

Ucraina va crește producția de drone de 2,5 ori în acest an. Dacă în 2024 a creat 1 milion de drone, acum numărul lor va fi ridicat la 2,5 milioane, scrie Blomberg, citând Centrul pentru Comunicații Strategice al țării. Și Rusia avansează cifre spectaculoase.

Ministerul Apărării din Ucraina a alocat peste 2,5 miliarde de dolari în 2024-2025 pentru producătorii locali de drone, semnând contracte cu 76 de companii. Totuși, în ansamblu, armata se bazează pe peste 500 de furnizori. Unii dintre aceștia produc drone în serie în fabrici. Alții asamblează drone de la zero în mici ateliere și garaje sau refac drone cumpărate de pe piețele online din China.

Ucraina primește, de asemenea, drone de la parteneri străini, inclusiv din Germania și Marea Britanie. Acesta din urmă va crește livrările de zece ori prin predarea a 100.000 de drone până în aprilie 2026.

Pentru a face acest lucru, Londra va investi o sumă record de 350 de milioane de lire sterline (472 de milioane de dolari) în producția acestora de către companiile britanice din domeniul apărării.
Fondurile vor fi luate din cele 4,5 miliarde de lire sterline alocate anterior pentru sprijinul militar al Kievului.

70% dintre pierderile de echipamente rusești, cauzate de drone

Dronele FPV ucrainene, unele costând doar 400 de dolari, sunt capabile să dezactiveze și chiar să distrugă echipamente militare rusești scumpe. Acest lucru a fost demonstrat de Operațiunea Pânza de păianjen a Serviciului ucrainean de securitate, care a fost desfășurată la 1 iunie și a privat Rusia de cel puțin 13 bombardiere capabile să transporte arme nucleare.
Grupul de reflecție britanic Royal United Services Institute (RUSI) estimează că până la 70 % din pierderile de echipamente rusești de la începutul războiului au fost rezultatul atacurilor cu drone.
În prezent, Ucraina utilizează mai multe tipuri de drone împotriva armatei lui Vladimir Putin, inclusiv pentru recunoaștere, maritime, FPV, kamikaze și pentru atacuri din spate.

În același timp, complexul militar-industrial al țării este capabil să producă aproximativ 10 milioane de drone anual, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Oleksandr Kozenko, la forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore. În 2025, Kievul intenționează să se concentreze pe producția de modele mai sofisticate - cum ar fi dronele controlate prin fibră optică rezistente la interferențe electronice.

Producția de drone în Rusia

Rusia crește, de asemenea, producția de drone. În timp ce 140.000 de drone au intrat în serviciul armatei sale în 2023, 1,5 milioane de drone vor intra în serviciu în 2024, a susținut Putin la un moment dat.

Rusia s-a concentrat pe producția de masă a unei game mai limitate de modele. În total, până în 2030, țara intenționează să creeze 48 de centre de cercetare pentru a dezvolta capacitățile dronelor interne.

Analiștii spun că această cursă fără precedent pentru creșterea producției de drone face dificilă prezicerea cursului viitor al războiului. În același timp, astfel de acțiuni subliniază rolul strategic al dronelor în conflictele armate. Ucrainenii „au dus războiul la un nou nivel”, a remarcat Evelyn Farkas, director executiv al Institutului McCain și fost adjunct al asistentului secretarului apărării pentru Rusia, Ucraina și afaceri eurasiatice: „Ei arată că acum este posibilă coordonarea operațiunilor cu drone pentru un efect strategic”.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Au intrat primele pensii pe card. La ce oră virează banii BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, ING, BT?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu