Referendumuri pentru independență în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk. Separatiștii transportau buletine deja ștampilate, susține Kievul

Data publicării:
buletine de vot separatisti

Actualizare 13.00 Presa rusă scrie că oamenii au venit în număr mare la urne, încă de la primele ore ale dimineţii.

Scrutinul nu este însă recunoscut de puterea proeuropeană de la Kiev şi nici de liderii occidentali. La rândul ei, Rusia, acuzată că se află în spatele tensiunilor separatiste, le-a cerut militanţilor proruşi să amâne scrutinul, apel ignorat însă de separatişti. Consultarea nu se desfăşoară fără incidente. Potrivit Russia Today, mai multe blindate ale armatei ucrainene au lansat un atac asupra unui sat din apropierea Luganskului. Linişte nu a fost nici noaptea trecută în estul separatist. Mai multe schimburi de focuri au avut loc la Slavinask.

Cele mai grave confruntări s-au desfăşurat în acest oraș, unde rafalele de mitralieră s-au auzit toată noaptea trecută. Ostilităţile dintre separatişti şi armată au avut loc în apropierea unui punct de control instalat de militanţii proruşi, dar şi lângă turnul televiziunii din localitate. Printre gloanţe, oamenii sunt aşteptaţi la urne.

„Au fost împuşcături, dar asta nu ne sperie. Am suferit atât de mult încât nu ne mai temem de nişte împuşcături. Dacă vom face alegerea corectă, împuşcăturile se vor opri şi totul va fi bine.”, a declarat un locuitor.

„Ne vom crea propriul nostru stat, federal. Şi mai departe, ne vom alătura Rusiei”, spune un altul.

Da, am votat, ca toată lumea, pentru separarea de Ucraina, astfel încât să nu ne mai dea ordine şi să nu mai trimită bandiţii aici”, afirmă un alt alegător.

Potrivit autorităţilor ucrainene, la Slaviansk au fost reţinuţi mai mulţi separatişti care transportau 100.000 de buletine deja ştampilate în favoarea independenţei.

Actualizare 10:00: Statele Unite au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat duminică de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării, relatează AFP, ciat tde Mediafax.

Aceste scrutine sunt „ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări”, a declarat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.


Organizatorii scrutinului au anunţat că un vot în favoarea independenţei, va fi urmat duminica viitoare de un alt referendum, privind alipirea la Federaţia Rusă. Tensiunile separatiste în estul Ucrainei au început imediat după indepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, pe 21 februarie. De atunci peste 150 de oameni au murit în confruntările armate dintre armată şi separatişti.

Nu a fost linişte nici noaptea trecută. Mai multe schimburi de focuri au avut loc la Slaviansk, oraş bastion al separatiştilor.

Cele mai grave confruntări au avut loc în Slavinask, unde rafalele de mitralieră s-au auzit toată noaptea trecută. Ostilităţile dintre separatişti şi armată au avut loc în apropierea unui punct de control instalat de militanţii proruşi.

Printre gloanţe, oamenii sunt aşteptaţi la urne. Ei trebuie să decidă dacă vor să rămână alături de Ucraina sau optează pentru independenţă.

„Dacă oamenii decid că vor să se alăture Federaţiei Ruse, atunci ne vom uni cu Federaţia Rusă”, a spus Veaceslav Ponomariov, liderul separatiştilor din Slaviansk.

Peste 1.500 de centre de votare au fost organizate în cele două regiuni din Estul Ucrainei şi aproximativ trei milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru referendum, fără ca acestea să aibă vreun element de siguranţă. Oamenii se tem însă că un atac al armatei ucrainene ar putea împiedica populaţia să iasă la vot.

Referendumul separatist din Estul Ucrainei a fost îndelung contestat atât de Kiev, cât şi de comunitatea internaţională care îl consideră ilegitim. Militanţii proruşi au însă o altă părere.

Autorităţile de la Kiev se tem că violenţele s-ar putea intensifica pe durata desfăşurării consultării populare aşa că au suplimentat numărul trupelor din estul ţării, la 15,000 de soldaţi.

Doneţk şi Lugansk sunt două dintre cele mai bogate regiuni din Ucraina. Importante centre de extragere a cărbunelui, cele două regiuni au realizat peste 12% din produsul intern brut al Ucrainei în 2008, fiind, din punct de vedere economic pe locul II, după capitala Kiev. Din punct de vedere etnic și lingvistic, tot aici se află și cea mai numeroasă populație rusofonă din țară. Potrivit recensământului ucrainean din 2001, din cei aproape 7,5 milioane de locuitori - 38,50% sunt ruşi. În același timp, rusa a fost declarată limbă maternă de către 76% din populația totală, iar ucraineana doar de către 23% din locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri