Rusia ameninţă Moldova cu sancţiuni. Premierul Leancă speră ca relaţiile comerciale să nu fie afectate de elementul politic

Data publicării:
iurie leanca - mfax-3

FOTO: MEDIAFAX

„Am vorbit cu ministrul Agriculturii, cu viceministrul, dânşii sunt într-o comunicare permanentă cu partenerii de la Moscova. Eu vreau să-mi exprim speranţa că (relația comercială) se va baza strict pe interese comerciale, economice, financiare, şi elementul politic, anumite interese, nu-și găsesc locul în această ecuaţie”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, potrivit publika.md.

Serviciul sanitar rus (Rospotrebnadzor) a avertizat în urmă cu câteva zile că ar putea să introducă restricţii la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă. Nemulțumirea autorităților ruse este legată de faptul că Republica Moldova nu a creat un sistem național de control al calității producției, scrie MOLDPRES. Autoritatea sanitară din Rusia a cerut Ministerului Agriculturii de la Chişinău să instituie un astfel de sistem.

„Confirmăm îngrijorările noastre, în pofida evoluţiei pozitive în ceea ce priveşte creşterea livrărilor”, a declarat şeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko. Potrivit acestuia, „în viitorul apropiat vor fi întreprinse acţiuni în vederea limitării exporturilor, dacă autorităţile moldovene nu vor manifesta interes pentru crearea condiţiilor civilizate de export a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă”. Onişcenko a mai spus că, în cazul introducerii unor restricţii, „regresul nu va fi la fel de catastrofal ca cel din 2006”, cînd Federaţia Rusă a interzis accesul vinurilor din Moldova pe piaţa rusă.

Există două precedente

Rusia, care importa la un moment dat 80% din vinul produs în Republica Moldova, a impus un embargo asupra importurilor moldovenești în martie 2006. Măsura a fost o lovitură severă pentru economia moldovenească, mulți producători ajungând în pragul falimentului. Atunci, Moscova și-a motivat emargoul prin prezența unor pesticide și metale grele în vinurile moldovenești. Au existat însă voci care au pus această măsură pe seama factorului politic – Ucraina și Moldova tocmai impuseseră Transnistriei un regim vamal mai strict.

Tot atunci, odată cu restricțiile impuse Moldovei, se impunea un emargo și asupra apelor minerale din Georgia, țară unde venise la putere președintele proccidental Mihail Saakașvili.

Șeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a fost numit, de altfel, de către preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, drept „cel mai mare expert în vinuri moldoveneşti şi ape minerale georgiene”

Rusia a reluat importurile de vin moldovenesc, carne, mere, struguri, tutun și semințe de floarea-soarelui în 2007, dar a impus standarde stricte de control al calității. Abia in iulie 2009 Rusia a ridicat toate restricțiile asupra importurilor de vin moldovenesc și s-a pregătit chiar de deschiderea unor puncte vamale suplimentare.

Apoi, în 2010, când la putere, la Chișinău, a venit coaliția prooccidentală, Rusia a lovit din nou pentru o perioadă în importurile de vinuri și produse agricole din R. Moldova. Moscova respingea in mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul ca sunt necorespunzătoare calitativ. „Vinurile moldovenesti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile”, a spus șeful serviciului sanitar rus, același Ghennadi Onișcenko.

Măsura intervenea la scurt timp după ce președintele de atunci al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat proromân, semnase un decret privind instituirea unei zile a ocupației sovietice.

Luna trecută, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Natalia Gherman, și a avertizat că relaţiile dintre Moldova şi Rusia ar putea avea de suferit după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Lavrov a declarat că Rusia va examina acordurile pe care R. Moldova le va semna cu Uniunea Europeană (Acordul de liber-schimb) pentru a înţelege în ce mod obligaţiile Chișinăului faţă de UE vor afecta relaţiile comerciale cu statul rus.

În primele şase luni ale acestui an, aproape 29 la sută din exporturile Moldovei, în valoare de peste 322 de milioane de dolari, au avut ca destinație Federaţia Rusă.

Ministrul Agriculturii din R. Moldova: „Nu vom face nicio declaraţie”

Solicitat de jurnal.md, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, a recunoscut că situaţia este foarte dificilă şi de aceea nu va face comentarii: „Situaţia este foarte complicată, de aceea nu vom face nicio declaraţie care ar putea fi interpretată aiurea. Vom depune toate eforturile pentru a evita o asemenea situaţie”, a spus ministrul.

În a doua jumătate a lunii august, Vasile Bumacov va efectua o vizită de lucru în Federaţia Rusă.

Ucraina vrea să depună plângere la OMC

În urmă cu câteva zile, Federaţia Rusă a stopat toate importurile de mărfuri din Ucraina, o altă țară ce va lua parte la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Serviciul Vamal al Federaţiei Ruse a întocmit o „listă de risc” în care i-a inclus pe toţi exportatorii din Ucraina.

În ciuda faptului că președintele ucrainean Viktor Ianukovici era considerat pro-rus, relațiile Kievului cu Moscova au devenit din ce în ce mai reci în ultimii ani.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, Kievul ia în calcul depunerea unei plângeri împotriva Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului din cauza piedicilor puse exporturilor ucrainene în Rusia. Controalele minuțioase introduse de Serviciul Federal al Vămilor din Rusia au dus, la 14 august, la blocaje în punctele de trecere.

„De două săptămâni, mai multe companii au anunţat că întâmpină dificultăţi la vamă. Vehiculele care transportă mărfuri de origine ucraineană sunt supuse la vama Federaţiei Ruse unor controale neîntemeiate continue, marfa este descărcată, cântărită şi încărcată la loc”, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Angajatorilor din Ucraina, citat de jurnal.md.

La rândul său, Kievul a interzis, joi seara, tranzitul pentru grâul și furajele din principalele trei regiuni cerealiere ale Rusiei.

Președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Victor Ianukovici, au discutat vineri la telefon despre aceste tensiuni, dar detaliile discuțiilor nu au fost făcute publice.

Oficiali ruși au spus că au o lungă listă de nemulțumiri față de importurile din Ucraina, dar au dezmințit că ar încerca să o descurajeze să stabilească la toamnă, la Vilnius, relații politice și economice mai strânse cu Uniunea Europeană.

În opinia comentatorilor ucraineni, scrie jurnal.md, obiectivul lui Putin este să atragă cu orice preţ Ucraina în Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri