Șefa diplomației UE, despre manipularea alegerilor prin platforme online: Cazul României nu este izolat, trebuie să ne mişcăm repede

Data actualizării: Data publicării:
Kaja Kallas face declaratii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Foto: Profimedia Images

Cazul României, unde alegerile prezidenţiale au fost anulate din cauza dezinformării, nu este unul izolat şi Uniunea Europeană trebuie să se mişte mai repede pentru a transmite un mesaj clar privind motivul pentru care are reglementări privind activitatea platformelor online, care este de a proteja democraţia noastră ce este în permanenţă tot mai atacată, a declarat şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, într-un interviu pentru European Newsroom (enr), miercuri, la Bruxelles.

„Alegerile prezidenţiale din România au fost anulate din cauza dezinformării şi este o problemă tot mai mare modul în care platformele sunt utilizate pentru a manipula alegerile. Deci cred că România nu este un caz izolat şi Europa se confruntă cu o cerere accentuată a dezinformării”, a răspuns Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate unei întrebări adresate de Agerpres.

Ea a precizat că Serviciul European de Acţiune Externă, care este în coordonarea Înaltului Reprezentant, „monitorizează activ şi expune campanii de dezinfornare”.

„De asemenea, promovăm alfabetizarea digitală pentru a-i ajuta pe cetăţeni să recunoască ştirile false. Şi, apropo, aici este un lucru foarte interesant. Problema nu este cu tinerii. Problema este mai degrabă cu oamenii în vârstă (care au genul de atitudine) - 'Ooh, a fost la ştiri, este adevărat!' În timp ce tinerii au fost educaţi de la şcoală să facă diferenţa între diferite canale. Dar, bineînţeles, este o problemă în toate grupele de vârstă”, a mai declarat Kaja Kallas.

Ea a adăugat că, în plus, Uniunea Europeană dispune de Actul pentru servicii digitale (Digital Services Act, DSA), „care mandatează platformele tehnologice să întreprindă cu adevărat acţiuni împotriva conţinutului ilegal al dezinformării”.

„Actul pentru servicii digitale există, trebuie să fie utilizat, sunt în desfăşurare proceduri (împotriva platformelor online - n.r.), dar cred, de asemenea, că trebuie să ne mişcăm mai repede pentru a transmite un mesaj clar privind motivul pentru care avem aceste reglementări, iar acesta este de a ne proteja cu adevărat democraţia, care este în permanenţă tot mai atacată”, a conchis şefa diplomaţiei UE.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani