Sondaj: Peste 70% dintre unguri şi polonezi, de acord cu condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Data actualizării: Data publicării:
statuia zeitei themis cu steagul ue in spate
Imagine ilustrativa - sistemul de justitie. Foto: GettyImages

72% dintre unguri şi polonezi cred că Uniunea Europeană ar trebui să condiţioneze alocarea fondurilor de respectarea statului de drept. Procentul este sub media UE (77%), dar peste proporţiile înregistrate în ţări cu tradiţie democratică precum Olanda, Danemarca şi Belgia, relevă un sondaj comandat de Parlamentul European, transmite Agerpres.

Astfel, 72% dintre unguri şi o proporţie similară dintre polonezi sunt total de acord sau tind să fie de acord că UE trebuie să aloce fonduri doar ţărilor care respectă statul de drept şi principiile democratice.

Proporţia este mai scăzută doar în Olanda (71%), Belgia (70%), Danemarca (70%), Lituania (70%) şi Cehia (59%).

La polul opus se află Cipru (89%), Luxemburg (86%) şi Austria (83%), urmate de Grecia şi România (ambele 82%), precum şi de Italia (81%) şi Spania (80%).

Sondajul a fost efectuat de Kantar între 25 septembrie şi 7 octombrie, pe un eşantion de 24.812 participanţi din 27 de ţări membre UE.

Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu condiționarea fondurilor

Polonia ar urma să beneficieze de 130 de miliarde de euro din bugetul multianual şi planul de redresare al UE, iar Ungaria de 40 de miliarde de euro, dar cele două instrumente sunt pentru moment blocate din cauza faptului că Varşovia şi Budapesta şi-au folosit dreptul de veto pentru adoptarea lor din cauza condiţionării alocărilor fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană analizează „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul său cu cele două state membre, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat recent secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept „istoric” pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri