Spania nu vrea independenţa Cataloniei

Data publicării:
SpaniaCatalunia

Parlamentarii spanioli au respins iniţiativa autorităţilor din Catalonia cu 299 de voturi împotrivă, 47 de voturi pentru şi o abţinere. Prezent în legislativul de la Madrid, premierul Mariano Rajoy a spus că nu-şi poate imagina o Spanie fără Catalonia. Şeful executivului i-a întrebat pe liderii catalani dacă ştiu ce ar prespune o eventuală dobândire a independenţei.

„Catalonia ar fi mai săracă, ar părăsi Europa pe termen nedeterminat, zona euro, ONU şi tratatele internaţionale. Le-aţi explicat catalanilor că şi-ar pierde drepturile pe care le au ca cetăţeni spanioli pentru că li s-ar interzice dreptul la circulaţie liberă în propria ţară şi în întreaga Europă?”, a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Liderul catalan nu s-a lăsat descurajat şi a promis că-şi va urma visul de independenţă.

Voinţa poporului catalan nu poate fi împiedicată de un vot al Parlamentului spaniol. Atât timp cât voinţa catalanilor este majoritară şi sunt civilizaţi şi calmi, ei vor fi auziţi”, a spus Artur Mas, preşedintele Cataloniei.

Votul negativ din Parlament a venit după ce la sfârşitul lui martie, Curtea Constituţională a Spaniei a declarat neconstituţională consultarea populară privind independenţa Cataloniei, care ar urma să fie organizată în noiembrie.

În ultimii ani, susţinerea pentru declararea independenţei a crescut semnificativ. Un sondaj de opinie arată că peste 60 % dintre cetăţeni vor independenţa Cataloniei şi îşi doresc ca regiunea lor să devină un nou stat european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri