Studiu: "Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet", pentru a crea haos politic în contextul alegerilor din Europa

Data publicării:
tableta telefon internet
FOTO: Getty Images

"Noi actori profită de pe urma anarhiei de pe internet" pentru a sădi discordie, avertizează Institutul pentru Dialog Strategic, care adaugă că scopul acestora constă în încercarea de a submina democrația și de a crea haos politic în contextul în care în Europa se desfășoară alegerile europarlamentare.

"Noii actori profită de anarhia de pe internet, deseori aliniindu-se statelor ostile, precum Rusia, cât și intereselor speciale americane, dar de asemenea creând propriile lor campanii paneuropene", se mai afirmă într-un studiu ce explorează rolul propagandei digitale în cursul alegerilor pentru Parlamentul European în țări ca Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Polonia.

Partide populiste, miliţii informatice de extremă dreapta, grupuri religioase "adaptează tacticile cunoscute mai bine ca fiind folosite de state", susține institutul de cercetare cu sediul la Londra, care mai indică faptul că este posibil ca acești actori europeni să se fi inspirat din campania Kremlinului de influențare a alegerilor prezidenţiale din SUA, din 2016, utilizând conturi false automatizate pentru a-și promova cauzele, cât și pentru a-şi ataca adversarii

Legătura acestor actori cu partidele politice este deseori opacă, formațiunile politice menținând suficientă distanța pentru putea nega orice implicare.

"De asemenea, observăm ... atacuri personalizate și intimidarea adversarilor ... parte a unui ansamblu de strategii tot mai coerent al dreptei-populiste pentru a obține și păstra puterea, pentru a răspândi confuzie, a submina încrederea în instituții democratice independente și a promova mentalitatea extremistă", mai afirmă autorii raportului.

Pe fondul preocupărilor privind un val de dezinformări, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a creat un sistem de alertă rapidă, cu zeci de angajați care se ocupă cu monitorizarea rețelelor de socializare pentru a avertiza din timp în legătură cu posibile tentative de imixtiune.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Coldplay aduce sustenabilitatea la Bucuresti. Fanii vor genera energie prin dans