Tot mai mulţi europeni încearcă să treacă graniţele UE cu sume mari de bani nedeclaraţi

Data publicării:
euro bani mediafax

Un fost ambasador francez în Irak şi Tunisa, Boris Boillon, cu studii la două universităţi de prestigiu şi deţinător al medaliei Legiunea de Onoare, a fost prins în iulie într-o gară din Paris cu 350.000 de euro în numerar, pe care dorea să îi ducă în Belgia, relatează New York Times.

Pentru vameşi, Boillon este doar unul dintre "navetiştii banilor", al căror număr este tot mai mare. La graniţele ţărilor europene aflate în criză economică vameşii pun sub sechestru sume care depăşesc limita legată de 10.000 de euro pe care poate să o deţină asupra sa un călător. Banii, deseori sub formă de bancnote de 500 de euro, sunt găsiţi în bagaje, cutii de prăjituri, pungi de chipsuri şi uneori în buzunarele copiilor.

Agenţii reţin oameni de afaceri în drum spre centre financiare europene, care au bagaje puţine şi afişează o stare de nervozitate.

"Vedem profesionişti în domeniul asigurărilor şi băncilor în fiecare zi", a declarat Philippe Bock, secretar general al sindicatului francez al vameşilor, adăugând că 350.000 de euro nu este o sumă excepţională.

Zeci de ani, legea secretului bancar în Elveţia a făcut din bănci un refugiu pentru străinii care doreau să îşi ascundă activele de autorităţi. Elveţia a semnat însă în octombrie un acord privind schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal cu ţările din care provin deponenţii, iar bancherii au avertizat clienţii să declare banii, în caz contrar riscând închiderea conturilor elveţiene.

În aceste condiţii, mulţi dintre evazionişti nu au altă soluţie decât să îşi mute banii prin metode vechi.

Banii nedeclaraţi sunt puşi sub sechestru

Banii nedeclaraţi pot fi puşi sub sechestru 6 luni şi pot fi aplicate amenzi de 25% din sume. Autorităţile pot lansa şi investigaţii legate de originea banilor.

Agenţii vamali sunt obişnuiţi să prindă oameni de afaceri, dar s-au amuzat să vadă o familie de americani formată din patru persoane, între care doi copii mici, care într-o gară din apropierea graniţei cu Elveţia îşi împărţeau 600.000 de euro. Banii au fost reţinuţi la urcarea în tren.

În Franţa, valoarea fondurilor puse sub sechestru în ultimul deceniu a crescut, chiar dacă numărul vameşilor a fost redus cu 25% din cauza economiilor bugetare. În primul trimestru din acest an, valoarea banilor reţinuţi a crescut de şase ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 103 milioane de euro. Din această sumă, 86 de milioane de euro, sub formă de titluri la purtător, au fost reţinuţi de la un bărbat care încerca să meargă cu maşina din Elveţia în Franţa.

Anul trecut, vameşii francezi au confiscat zilnic, în medie, 300.000 de euro, cu 60% mai mult decât în 2011, potrivit datelor guvernamentale. Autoritatea vamală franceză estimează că descoperă numai 5% din banii nedeclaraţi care sunt trecuţi peste graniţă.

Măsurile de precauţie devin însă mai elaborate şi sumele descoperite mai mari. Astfel, în februarie, inspectorii dintr-un tren de mare viteză care circula între Zurich şi Paris au oprit un călător spaniol care avea la el 1,8 milioane de euro, sub formă de bancnote de 500 de euro. Aceste bancnote sunt supranumite Bin Laden, din cauza asocierii lor cu spălarea de bani şi tranzacţiile ilicite.

În Italia, câinii Labrador şi ciobăneşti germani au ajutat poliţia financiară să controleze principalele cinci aeroporturi din ţară şi graniţa nordică, iar sumele reţinute au crescut de trei ori în 2012, la 124 milioane de euro. Autorităţile italiene erau aproape să depăşească această cifră, până la jumătatea acestei toamne.

Fotbalistul Lionel Messi a încercat şi el să păcălească fiscul

Unii analişti consideră că publicitatea din jurul unor cazuri de amploare, precum cel al fostului ministru francez pentru Buget Jerome Cahuzac, al preşedintelui clubului german de fotbal Bayern Munich, Uli Hoeness, şi al starului FC Barcelona Lionel Messi, a mărit numărul cazurilor de trecere frauduloasă a banilor peste graniţe.

Unii călători bogaţi se plâng chiar că se simt ca nişte ţinte, iar un aristocrat european a spus că între prietenii săi circulă poveşti despre verificările făcute de poliţia italiană la bordul iahturilor, în căutarea de bani nedeclaraţi în seifuri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri