UE, solicitată să intervină în disputa privind taxele pentru bagajele de mână impuse de companiile aeriene low-cost

Data actualizării: Data publicării:
Larnaca,,Cyprus,-,November,11,,2024:,Hand,Luggage,Size,Check
Avertisment priovind dimensiunile bagajelor, într-un aeroport european Foto: Shutterstock

Activiștii pentru drepturile consumatorilor solicită legislatorilor UE să intervină în disputa privind dreptul companiilor aeriene low-cost de a percepe taxe clienților care doresc să transporte bagaje de mână la bordul aeronavelor, scrie The Guardian.

Grupurile europene de consumatori au solicitat săptămâna trecută Bruxelles-ului să investigheze politicile de tarifare a șapte companii aeriene, printre care Ryanair, easyJet și Wizz Air.

Companiile aeriene „exploatează consumatorii”, a declarat Agustín Reyna, director general al BEUC, o organizație umbrelă care reunește 44 de organizații de consumatori, și „ignoră hotărârea Curții Europene de Justiție, care a stabilit că taxarea bagajelor de mână de dimensiuni rezonabile este ilegală”.

„Nu am trăit cu toții teama că bagajul nostru de mână nu va încăpea în dimensiunile impuse de compania aeriană și că vom fi nevoiți să plătim taxe suplimentare?”, a spus el.

Dacă odinioară călătorii se îngrijorau de greutatea valizelor care intrau în cala avionului, acum reducerea dimensiunilor bagajelor de mână permise provoacă anxietate în cozile de la aeroporturi.

În ultimii ani, a devenit o practică obișnuită ca pasagerii să plătească o taxă dacă doresc să transporte toate bagajele, cu excepția celor mai mici, taxele variind de la o companie aeriană la alta.

Pasagerii Ryanair, de exemplu, pot transporta gratuit o mică geantă care încape sub scaun. Cu toate acestea, dacă la controlul de la poartă se constată că aceasta depășește dimensiunile permise, taxa este de 60 de lire sterline. O geantă de cabină mai mare poate fi adăugată la rezervarea zborului pentru o taxă cuprinsă între 6 și 36 de lire sterline, în funcție de ruta, dar, din nou, dacă este considerată prea mare, depozitarea acesteia costă 75 de lire sterline.

Spania a devenit un câmp de luptă pentru această problemă. Anul trecut, Ministerul Drepturilor Consumatorilor a amendat cinci companii aeriene low-cost, printre care Ryanair, cu o sumă totală de 179 de milioane de euro pentru că au perceput pasagerilor taxe pentru bagajele de mână și rezervarea locurilor. Luna aceasta, un judecător spaniol a obligat Ryanair să ramburseze unui pasager 147 de euro pentru taxele de bagaj de mână acumulate în cinci zboruri, inclusiv o călătorie dus-întors din Spania în Marea Britanie.

În hotărârea sa, judecătoarea Raquel Martínez Marco a afirmat că „bagajul de mână este un element esențial al transportului de pasageri” și, prin urmare, „nu poate face obiectul unui supliment de preț”. Cazul a fost susținut de organizația spaniolă pentru drepturile consumatorilor Facua, care denunță „suprataxa ilegală” încă din 2018.

Kenton Jarvis, directorul executiv al easyJet, a sugerat că pasagerii sunt mulțumiți să plătească pentru serviciul pe care îl doresc. El a afirmat că o treime dintre clienții companiei „nu solicită servicii auxiliare și, prin urmare, sunt mulțumiți să utilizeze bagajul de cabină gratuit [mai mic]”.

Așteptarea ca aceștia să plătească pentru persoanele care doresc să transporte un bagaj de cabină mai mare „nu pare foarte prietenoasă față de consumatori”, a afirmat el.

Jarvis a adăugat că bagajele de cabină gratuite reprezentau anterior o „mare bătaie de cap logistică” pentru easyJet, deoarece nu încăpeau toate în compartimentele de deasupra scaunelor. Acest lucru a dus la întârzieri și la neplăceri pentru pasageri, care erau nevoiți să-și pună bagajele în cală. „De aceea este bine să le cerem călătorilor să plătească pentru ceea ce doresc”, a spus el.

Citește și

Revoluția care va schimba călătoria cu avionul: Dispar check-in-ul și legitimația de îmbarcare, o mulțime de servicii devin disponibile

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat că nu va schimba politica companiei: „Spaniolii au un ministru nebun care a decis că, deoarece generalul Franco a adoptat o lege cu 30 de ani înainte ca Spania să adere la Uniunea Europeană, pasagerii sunt liberi să transporte cât de multe bagaje doresc”, a spus el.

„Este o încălcare clară a reglementărilor europene”, a spus el. „Comisia Europeană a informat deja Spania că acest lucru este ilegal.”

Orice încercare de intervenție ar încălca regulamentul care garantează companiilor aeriene libertatea de a stabili prețurile și politicile fără interferențe politice, a adăugat O'Leary.

„Pe termen scurt, există câteva agenții de protecție a consumatorilor din Spania care iau decizii la nivel local și le trâmbițează”, a spus el. „Nu se va schimba nimic. Nu ne vom schimba politica. Cazul va fi trimis la instanțele europene; vom face apel împotriva acestor hotărâri. În realitate, nu există o astfel de cerere din partea pasagerilor”.

Reyna a afirmat că, având în vedere revizuirea actuală a legislației UE privind drepturile pasagerilor aerieni, există posibilitatea de a clarifica ce servicii ar trebui incluse în prețul de bază al biletului.

„Datele noastre arată că consumatorii se așteaptă să primească un articol mic și un bagaj de mână atunci când cumpără bilete de bază”, a spus el.

„De asemenea, factorii de decizie ar trebui să definească «dimensiunea și greutatea rezonabile» ale bagajului de mână, pentru a evita surprizele la aeroport și, în ultimă instanță, pentru a reduce numărul de litigii care costă timp și bani consumatorilor și companiilor aeriene.”

Kevin Bodley, consultant la firma de avocatură Steele Raymond, specializat în dreptul aviației, a declarat că hotărârea spaniolă „a transmis un mesaj clar împotriva taxelor ascunse ale companiilor aeriene”. Deși nici hotărârea spaniolă, nici viitoarele legi ale UE nu sunt obligatorii în Regatul Unit, acestea ar putea totuși „influența raționamentul juridic și discuțiile privind drepturile consumatorilor în Regatul Unit”, a afirmat el.

„Rezultatul final sugerează apariția unui nivel crescut de protecție a pasagerilor în detrimentul companiilor aeriene”, a declarat Bodley. „Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi anulat de necesitatea companiilor aeriene de a crește nivelul general al tarifelor pentru a acoperi aceste costuri, în detrimentul călătorilor.”

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Au intrat primele pensii pe card. La ce oră virează banii BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, ING, BT?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu