UE va respinge un acord tarifar similar cu cel încheiat de Marea Britanie cu SUA: „Pare să implice concesii politice”

Data publicării:
razboi comercial ue sua america_shutterstock_1048024081
Foto: Shutterstock

Țările UE au avertizat joi că vor respinge orice acord comercial cu președintele Donald Trump care reflectă înțelegerea SUA cu Regatul Unit, opunându-se ferm unui tarif de bază de 10% ca punct de plecare pentru negocieri, informează Politico.

„Dacă acordul dintre Marea Britanie și SUA este ceea ce obține UE, SUA se pot aștepta la contramăsuri din partea noastră”, a declarat ministrul suedez al Comerțului, Benjamin Dousa, în drum spre o reuniune a miniștrilor comerțului din UE la Bruxelles. 

„Din păcate, nu cred că ne putem aștepta la vreun fel de acord între UE și SUA în următoarele săptămâni”, a adăugat el. 

Săptămâna trecută, Washingtonul a încheiat o înțelegere cu Marea Britanie pentru a reduce tarifele vamale la exporturile britanice de automobile și oțel, dar Londra nu a reușit să elimine tariful universal de 10% impus de Trump pe 2 aprilie, de „Ziua Eliberării”. Câteva zile mai târziu, China a reușit propriul său progres, Washingtonul și Beijingul reducându-și tarifele vamale la 30%, respectiv 10%, pentru bunurile celeilalte părți.

Deși UE nu a ajuns încă la un acord propriu, ceea ce alimentează temerile de la Bruxelles că blocul comunitar se află la coada listei de priorități a lui Trump, negociatorul-șef comercial al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a confirmat miercuri că a avut o discuție „constructivă” cu secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick.

„Am convenit să ne intensificăm angajamentul la nivel tehnic”, a declarat Šefčovič reporterilor, adăugând că se va întâlni „foarte curând” cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer.

Deși Comisia conduce negocierile comerciale pentru blocul comunitar, Bruxelles-ul depune eforturi pentru a menține țările membre aliniate, pentru a evita o abordare fragmentată în discuțiile cu Casa Albă.

Reuniunea ministerială de joi a avut loc după ce SUA au trimis o scrisoare, relatată inițial de Politico, în care prezintă principiile generale pe care le așteaptă de la UE - un prim semn că sunt dispuse să se angajeze într-un acord negociat cu blocul comunitar în războiul comercial. 

Washingtonul și Bruxellesul  doresc să colaboreze pentru a aborda supracapacitatea  din sectorul siderurgic, să își reducă dependențele de mineralele critice și să coopereze în continuare în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi inteligența artificială, a declarat reporterilor Maroš Šefčovič.

Pe lângă abordarea supraabundenței de oțel de pe piețele lor, Washingtonul și Bruxelles-ul ar trebui să coopereze în continuare și în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi inteligența artificială și producția de cipuri.

„Există domenii în care suntem absolut convinși că putem obține rezultate mult mai bune dacă le-am aborda împreună, ca aliați”, a declarat șeful UE pentru comerț.

Michał Baranowski, ministrul dezvoltării economice al Poloniei, a declarat că este „un semn foarte bun” că SUA au decis să dezescaladeze tensiunile, referindu-se la acordurile administrației Trump cu Marea Britanie și China. 

Baranowski, care a prezidat reuniunea de joi, a subliniat că UE nu ar trebui să simtă presiune pentru un acord propriu cu SUA. Principala lecție din acordurile cu Marea Britanie și China, a spus el, ar fi „nu ne grăbim prea mult: nu avem nevoie de un acord rapid, avem nevoie de un acord bun”.

Comisia a criticat, de asemenea, joi, acordul britanico-american. 

„Nu este un acord complet - este mai mult un acord politic pentru a începe negocierile”, a declarat Matthias Jørgensen, șeful Comisiei pentru relații comerciale cu SUA, în fața Parlamentului European, adăugând că textele par să „implice unele concesii politice din partea Regatului Unit” în ceea ce privește carnea de vită și automobilele.

Dacă Bruxelles-ul și Washingtonul nu reușesc să ajungă la un acord până la începutul lunii iulie, ar intra în vigoare o taxă vamală mai mare de 20%. Pe lângă taxa vamală de 10%, Washingtonul impune în continuare o taxă de 25% pe mașini, precum și pe oțel și aluminiu. 

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...