UE vrea să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030. Comisia Europeană a lansat două alianțe industriale

Data actualizării: Data publicării:
un cercetator se uita la un semiconductor
50% din neonul din întreaga lume care poate fi folosit la fabricarea semiconductorilor provine de la cele două companii ucrainene care și-au suspendat activitatea din cauza războiului cu Rusia. Foto: Guliver/Gettyimages

Comisia Europeană a lansat, luni, două noi alianțe industriale: Alianța pentru tehnologiile procesoarelor și ale semiconductorilor și Alianța europeană pentru date industriale, Edge și Cloud, anunță executivul european într-un comunicat de presă. Aceste alianțe sunt deschise pentru participarea tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legal în Uniune și cu activități relevante. De asemenea, potrivit executivului european, UE ar urma să producă până la 20% din cipuri la nivel global, până în 2030.

Cele două noi alianțe vor avansa următoarea generație de microcipuri și tehnologii de stocare de date și vor oferi UE capacitățile necesare pentru a-și consolida infrastructurile, produsele și serviciile digitale critice. Alianțele vor reuni întreprinderi, reprezentanți ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum și organizații de cercetare și tehnologie.

„Tehnologiile cloud și edge prezintă un potențial economic extraordinar pentru cetățeni, întreprinderi și administrații publice, de exemplu în ceea ce privește competitivitatea sporită și satisfacerea nevoilor specifice industriei. Microcipurile sunt în centrul fiecărui dispozitiv pe care îl folosim în zilele noastre. De la telefoanele noastre mobile la pașapoartele noastre, aceste componente mici aduc o mulțime de oportunități pentru progrese tehnologice. Sprijinirea inovației în aceste sectoare critice este, prin urmare, crucială și poate ajuta Europa să avanseze împreună cu parteneri cu aceeași viziune”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager.

„Europa are tot ce trebuie pentru a conduce cursa tehnologică. (...) Alianța pentru semiconductori va reechilibra lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori, asigurându-ne că avem capacitatea de a proiecta și produce, în Europa, cele mai avansate cipuri”, a declarat și comisarul pentru piață internă Thierry Breton.

Alianța industrială pentru procesoare și semiconductori

Microcipurile, inclusiv procesoarele, sunt tehnologii cheie care alimentează toate dispozitivele și mașinile electronice pe care le folosim astăzi. Chipurile stau la baza unei mari varietăți de activități economice și determină eficiența energetică și nivelurile de securitate ale acestora. Capacitățile de dezvoltare a procesoarelor și cipurilor sunt cruciale pentru viitorul celor mai avansate economii de astăzi. Alianța industrială privind procesoarele și tehnologiile semiconductoarelor va fi un instrument cheie pentru continuarea progresului industrial în UE în acest domeniu, transmite Comisia Europeană.

Potrivit executivului european, alianța „va identifica și aborda blocajele actuale, nevoile și dependențele din întreaga industrie asigurându-se că Europa are capacitatea de a proiecta și produce cele mai avansate cipuri, reducând în același timp dependențele sale strategice generale, prin creșterea ponderii sale din producția globală de semiconductori la 20% până în 2030.”

În acest scop, Alianța își propune să stabilească capacitatea de proiectare și fabricație necesară pentru a produce următoarea generație de procesoare și componente electronice de încredere. Aceasta va însemna trecerea către o capacitate de producție de semiconductori de la 16 nanometri (nm) la 10 nm pentru a sprijini nevoile actuale ale Europei, precum și sub 5 până la 2 nm și mai mult pentru nevoile viitoare de tehnologie. Cele mai avansate tipuri de semiconductori sunt mai performante și au potențialul de a reduce masiv energia utilizată de orice, de la telefoane la centre de date.

Alianța europeană pentru date industriale, Edge și Cloud

După cum se evidențiază în Strategia europeană pentru date, volumul de date generate este în creștere semnificativă și se așteaptă ca o proporție mare de date să fie procesate mai aproape de utilizatori și unde datele sunt generate (edge – 80% până în 2025, de la doar 20% astăzi). Această schimbare reprezintă o oportunitate majoră pentru UE de a-și consolida propriile capacități de cloud și de edge.

Alianța va facilita dezvoltarea unor tehnologii noi de prelucrare a datelor, care să cuprindă edge, îndepărtându-se de modelele de infrastructură de procesare a datelor complet centralizate.

Alianța europeană pentru date, Edge și Cloud va încuraja apariția unor tehnologii cloud și edge perturbatoare, care sunt extrem de sigure, eficiente din punct de vedere energetic și din punct de vedere al resurselor și pe deplin interoperabile, încurajând încrederea utilizatorilor de cloud din toate sectoarele. Alianța va satisface nevoile specifice ale cetățenilor UE, ale întreprinderilor și ale sectorului public (inclusiv în scopuri militare și de securitate) de a procesa date extrem de sensibile, stimulând în același timp competitivitatea industriei UE în tehnologiile cloud și de vârf.

Participarea la alianțe

Aceste alianțe sunt deschise pentru participarea tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legal în Uniune și cu activități relevante, cu condiția să îndeplinească condițiile definite în Termenii de referință.

Datorită relevanței strategice a activităților din sectoarele respective, apartenența la alianțe este condiționată de respectarea mai multor condiții. Părțile interesate trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, legate în special de securitate (inclusiv securitatea cibernetică), securitatea aprovizionării, protecția IP, protecția datelor și accesul la date și utilitatea practică a Alianței. Aceștia trebuie să semneze declarațiile și să completeze un formular de cerere, care va fi evaluat de Comisia Europeană.

Dincolo de tehnologiile care urmează a fi dezvoltate, Uniunea Europeană duce lipsă de materie primă pentru confecționarea semiconductorilor. În prezent, China reprezintă aproximativ 70% din exploatarea metalelor rare la nivel global și între 85% și 90% din prelucrarea acestora. Pentru UE, China livrează 98% din necesarul său de aprovizionare. 

Citește și Lupta pentru aprovizionarea cu metale rare. Planurile UE pentru tranziția verde s-ar putea bloca în Groenlanda

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...