Un nou scandal în țara aflată la președinția UE. Premierul își acuză propriul comisar european că vrea răul Sloveniei

Data publicării:
janez jansa si Janez Lenarcic
Dispută între premierul Sloveniei, Janez Jansa (stg.) și comisarul european pentru crize, slovenul Janez Lenarcic Foto: Profimedia

O dispută a izbucnit vineri între premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, şi compatriotul său, comisarul european Janez Lenarcic, acuzat că a „încercat să facă rău propriei ţări” prin intermediul planului de relansare (PNRR), relatează AFP, preluată de Agerpres. 

Janez Jansa l-a acuzat pe comisarul european care răspunde de gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, că ar fi cerut să fie puse condiții la acordarea finanţărilor europene destinate Sloveniei.

„Este primul caz cunoscut al unui comisar care încearcă direct să facă rău propriei sale ţări”, a postat pe Twitter şeful guvernului de la Ljubljana.

Janez Lenarcic, desemnat în 2019 de precedentul guvern sloven, de centru-stânga, a ripostat vineri și a spus că acuzațiile sunt false.

„Nu am cerut niciodată să se fixeze condiţii, restricţii sau chiar să se suspende resursele europene pentru Slovenia”, a afirmat el la sosirea la o reuniune a miniştrilor afacerilor europene organizată la Brdo, în Slovenia. „Am avertizat că anumite comportamente ale guvernului sloven ar putea pune Slovenia într-o situaţie defavorabilă în ceea ce priveşte finanţările europene”, a precizat el.

Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind statul de drept în UE, care critică în special Polonia şi Ungaria, dar şi Slovenia, pentru „deteriorarea libertăţii presei şi a pluralismului media” şi îşi exprimă îngrijorarea privind întârzierea desemnării de către această ţară a celor doi procurori delegaţi la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Citiți și: Jurnalista pe care premierul țării a făcut-o „prostituată” luptă pentru a demasca presiunile asupra presei într-o țară membră UE

Președinția slovenă a UE, marcată de tensiuni

Slovenia se află la președinția Consiliului Uniunii Europene, iar planul său de relansare - în valoare de 1,8 miliarde de euro  - a obţinut avizul Comisiei Europene chiar la 1 iulie, ziua în care mica ţară provenită din fosta Iugoslavie a preluat conducerea semestrială a UE.

Lansarea președinției slovene a fost marcată însă de tensiuni între executivul european şi liderul sloven, acuzat de nerespectarea libertăţii presei şi  a independenţei judecătorilor.

Janez Jansa este un aliat al premierului ungar Viktor Orban şi un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, cu atât mai mult cu cât soția acestuia, Melania Trump, este de origine slovenă. 

„Cele mai mari neajunsuri cauzate Sloveniei sunt provocate de cei care subminează statul de drept şi independenţa media, şi nu de cei dintre noi care avertizăm în privința unei astfel de conduite”, a spus vineri comisarul Janez Lenarcic, fost diplomat. El a criticat totodată „atacurile brutale şi insultele” din partea unor „înalţi responsabili guvernamentali sloveni”.

A doua zi după lansarea preşedinţiei slovene a UE, pe 2 iulie, ministrul sloven de interne Ales Hojs a insultat, în faţa jurnaliştilor, un responsabil european neidentificat, pe care l-a numit „porc”, menționează AFP.

După declarația de vineri a comisarului Janez Lenarcic, replica șeful guvernului sloven nu s-a lăsat așteptată. El l-a acuzat pe comisarul european că „minte”. S-a folosit pentru asta tot de Twitter, rețea socială pe care, ca și Donald Trump deunăzi, o utilizează frecvent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...