Un pilot militar rus luat prizonier a fost condamnat în Ucraina la 12 ani de închisoare pentru că a bombardat obiective civile

Data actualizării: Data publicării:
su-34 in zbor
Un pilot militar rus luat prizonier a fost condamnat în Ucraina la 12 ani de închisoare pentru că a bombardat obiective civile. Foto: Profimedia

Un tribunal ucrainean a condamnat la 12 ani de închisoare un pilot militar rus luat prizonier şi pe care justiţia de la Kiev l-a acuzat de încălcarea legilor războiului prin bombardarea unei infrastructuri civile în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat vineri într-un comunicat Procuratura de Stat ucraineană, transmite agenţia EFE.

Pilotul rus, al cărui nume nu a fost precizat de justiţia ucraineană, era conform acesteia comandant secund al unităţii a şasea a Forţelor Aeriene din Districtul Militar Vest al armatei ruse.

Potrivit Procuraturii ucrainene, el a primit în martie 2022 ordinul de a distruge staţia de transmisiuni a radioteleviziunii ucrainene din provincia Harkov, care, se spune în comunicat, îndeplinea funcţii exclusiv civile.

Pilotul a executat ordinul lansând asupra obiectivului opt bombe FAB-500, care au avariat structura metalică a turnului de emisie, făcând imposibilă funcţionarea acestuia conform standardelor de siguranţă, şi au fost de asemenea distruse mai multe echipamente tehnice şi o parte a unei clădiri administrative.

La zece zile după acest atac, avionul de vânătoare-bombardament SU-34 pilotat de el a fost doborât de antiaeriana ucraineană. Pilotul rus a reuşit să se catapulteze, dar a fost capturat.

Pe lângă sentinţa penală, instanţa ucraineană a dispus pe „cale civilă” plata unor despăgubiri de 1,1 milioane de grivne (circa 28.000 de euro) pentru pagubele produse obiectivelor lovite în bombardamen, notează EFE, citată de Agerpres.

În urmă cu o săptămână alţi doi soldaţi ruşi luaţi prizonieri şi acuzaţi de Ucraina că au participat la bombardarea unor zone rezidenţiale pe frontul din estul ţării au fost condamnaţi la zece şi, respectiv, nouă ani de închisoare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri